avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    01 apr 2020, 16:54    0   

Het zal niemand verbazen dat de motorverkoop in maart het een pak slechter deed dan vorig jaar. Met een verlies tussen de 25 en 60 procent, hakt het Corona virus stevig in op de motormarkt. De Belgische motordealers waren nog tot half maart open.

Dat de dealerships nog open waren in het begin van de maand vangt de klap nog voor een deel op. Als er aan de Corona maatregelen niks verandert, zal april nog minder worden. Het wordt wellicht nog slechter voor het beter kan worden.

Het zou niet onlogisch zijn mochten auto- en motordealers terug de deuren mogen openen. Met een beperkte toegang, zoals dat in warenhuizen bijvoorbeeld het geval is, zou een voorzichtige herstart kunnen gemaakt worden. Containerparken gaan weer open, er is hoop dat dit met het oog op nog zwaardere economische gevolgen, ook met auto- en motorverdelers het geval kan zijn.

Momenteel kun je nergens terecht voor een herstelling. Ook dat kan volgens velen best niet te lang aanslepen. Daar komt nog de vraag bij of alle winkels wel open kunnen, want niet iedereen zal de financiële armslag hebben om van bij het begin alle personeel terug aan het werk te zetten. Het blijft dus afwachten. Er wordt vaak gesproken over online verkoop als een alternatief, maar dat is om een waaier aan redenen in de motormarkt een heel moeilijke oefening.

::Ondertussen zien we dat in deze tijden ook de grote spelers nog steeds bovenaan staan in de verkoopcijfers. BMW, Yamaha, Honda, Kawasaki, Harley-Davidson, KTM, Triumph… ze zullen er wellicht allemaal van overtuigd zijn dat met het mooie weer in maart deze cijfers er normaal compleet anders – en beter – hadden uitgezien.
Deze cijfers zeggen dus niet veel over de verhoudingen, want terwijl iedereen in zijn kot zit, zit de markt op zijn gat.
We kijken uit naar de cijfers van mei, waarin de motormarkt hopelijk een heropstart maakt. April wordt in het beste geval van hetzelfde laken een broek. Hard times voor iedereen in de sector. Net zoals de winter de zin voor motorrijden alleen maar aanwakkert, moeten we ook nu hopen dat het motorvirus bij iedereen prominent aanwezig blijft. Het mooie is, dat er daar in elk geval geen vaccin tegen nodig is.

De cijfers van (een halve maand) maart