avatar Gijs GilisGijs Gilis    22 jun 2021, 15:05    0   

Ontwerper Jeff Palhegyi is geen onbekende in het Yamaha Yard Built-project. Ditmaal brengt hij met de Yamaha XSR900 een hommage aan de TZ750 waarop Giacomo Agostini won. In 2017 nam hij de SCR900 onderhanden en verheerlijkte daarmee de scrambler-filosofie dat behoort tot het erfgoed van Japan. Dit jaar is het basismodel een XSR900, die hij heeft aangekleed met een grote spoiler en een tophalf. De one-off doet denken aan de Yamaha YZ750, een model uit de tweede helft van de jaren 70.

Inspiratie uit het verleden

In feite is de Yamaha TZ50 een wedstrijdmotor die van 1974 tot 1979 werd gebouwd voor de toen nieuwe Formule 750, de grootste cilinderinhoudsklasse in het wereldkampioenschap. De machine was meteen een winnaar, eerst in het Nieuw-Zeelandse kampioenschap met John Boote. Maar zijn internationale debuut kwam in een endurancerace, de Daytona 200 mijl, met het succes van Giacomo Agostini, die net naar Yamaha was overgestapt, vóór Kenny Roberts. Een overwinning die Agostini herhaalde in de 200 Miglia di Imola, opnieuw voor Roberts.

De wijzigingen

Overal zijn er stijlkenmerken van de TZ750, want dat was het thema van de motorfiets. De bovenbouw maakt daarvan een belangrijk deel uit van het geheel, omdat die de vormen van de motorfiets uit die tijd weergeeft. Een resultaat dat te danken is aan de meer dan 20 jaar ervaring van Jeff Palhegyi. Zijn carrière gaat terug tot 1995. De kuip van de Yamaha XSR900 was de grootste uitdaging van het Yard Built-project, waarbij de achterzijde, de tank, het onderste deel en de kuip van de grond af werden opgebouwd, om zo dicht mogelijk bij de TZ750 te komen.

Speciale onderdelen

“Het tankontwerp was een ander zeer uitdagend deel van het bouwen van deze motorfiets, Om het zo goed mogelijk op de TZ750 te laten lijken, moesten we ook de binnentank op de aluminium afdekking monteren. Dus moesten we alle interne componenten maken, wat een zorgvuldig ontwerp en fabricage vereiste”, legt Palhegyi uit.
Naast de met de hand gebouwde kuipdelen, heeft Jeff Palhegyi Designs veel speciale onderdelen voor het XSR900 Yard Built gebruikt, waaronder: Dymag-wielen gebouwd voor de huidige Yamaha R1, Graves Motorsports titanium uitlaatsysteem, Mead Speed vintage windscherm en spuitwerk door Benny Flores.