avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    19 jan 2020, 13:36    0   

De extreme klimaatactivisten van Extinction Rebellion die op zaterdag op het Salon van Brussel felle actie voerden met o.a. fake bloed of olie en door zich vast te ketenen, ontvangen een dagvaarding van 2.000 euro per persoon. Het gaat om 150 Extinction rebellen die zo in totaal een boete van 300.000 euro moeten ophoesten.

Verraste rebellen

Organisator Febiac wist dat de acties zouden plaats vinden en had drie deurwaarders ingeschakeld. De politie was in groten getale aanwezig. Maar liefst 185 mensen werden opgepakt. 150 van hen krijgen nu een rekening voorgeschoteld van 1.967 euro elk. Ze zullen zich ook voor de rechter moeten verantwoorden.

Joost Kaesemans, communicatiedirecteur van Febiac, liet aan VTM nieuws weten dat er op voorhand afgesproken was met Extinction Rebellion dat ze vreedzaam konden betogen. Maar zodra er schadelijke acties gebeurden of voertuigen besmeurd werden, dat daar gevolg aan gegeven zou worden. En zo is geschied.
De actievoerders van Extinction Rebellion hadden dit naar eigen zeggen niet verwacht. “We kiezen voor de strategie van burgerlijke ongehoorzaamheid en houden er rekening mee dat we bij het breken van de wet administratief gevangen gezet worden. Maar dit is een ander verhaal”, stelt een verbouwereerde Sebastien Hendrickx van Extinction Rebellion die er van uit gaat dat schade en orderverstoring bestraft blijft worden met een administratieve tik op de vingers.