avatar Gijs GilisGijs Gilis    17 jan 2022, 15:48    0   

We moeten er niet omheen draaien: die kleuren, de grote tank, die nummerplaten met het opschrift ‘VSD’ en de hoge spatborden roepen maar één ding op: de Parijs-Dakar van de bijna baanbrekende en vrijgevochten dagen van Lalay, Neveu, Auriol, De Petri, Picco en Rahier, om maar enkele namen te noemen. De Dakar van de jaren 80 heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op diegenen die verliefd werden op de avontuurlijke races in de woestijn.

Eerbetoon aan BMW R 80 G/S

De door CCM gebouwde special op basis van de Spitfire Scrambler (niet meer in productie) is in feite een waar eerbetoon aan Gaston Rahier en de BMW R 80 G/S die vier keer zegevierde in de beroemdste en moeilijkste rally ter wereld. De motorfiets werd gebouwd door Steve Hague, een liefhebber met een lange geschiedenis in offroadracen. Steve begon meer dan 44 jaar geleden met motorcross en nam twee keer deel aan Parijs-Dakar, in 1999 en 2004. De CCM Rallye 600 is geïnspireerd op het BMW Project Parijs-Dakar.

Speciaal gemaakte jaren 80-kuip

De basis is een CCM Spitfire Scrambler en zijn bekende 550cc viertakt-ééncilinder met 55 pk en 58 Nm koppel. Maar de wijzigingen, niet alleen cosmetisch, zijn talrijk in vergelijking met het originele model: Marzocchi werd gebruikt voor de USD-voorvork en Brembo voor het remsysteem. Er zijn lagere beschermplaten aangebracht, evenals een gigantische brandstoftank die past bij de koplamphouder, die gebruik maakt van de originele koplampmontage in een speciaal gemaakte jaren 80-kuip. De uitrusting wordt gecompleteerd door Michelin-banden op 21- en 18-inch velgen, een Renthal-stuur, nieuwe kroonplaten en een zadel in klassiek zwart-wit dat de BMW, de winnaar van 1985, bijna perfect evenaart.