avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    11 okt 2022, 15:12    0   

Wel, eigenlijk zelfs voor 1.003.000 euro. Het horloge in kwestie, een Cartier Cheich, is een extreem zeldzaam stuk, waarvan er slechts vier werden gemaakt. Eentje behoorde toe aan Gaston Rahier, onze tweevoudige Dakar-kampioen die in 2005 helaas al overleed. En dat exemplaar werd zonet bij veilinghuis Sotheby’s afgehamerd voor bovengenoemd bedrag. Een pak meer dan de 200 à 400.000 euro waar vooraf op gerekend werd. Hoe de legendarische motorcrosser aan het gouden kleinood kwam, leest u hieronder.

Foto: Sotheby’s

Tweemaal winnen

Nee, je loopt niet zomaar een Cartier-verdeler binnen om een Cheich te bestellen. Dat was in 1983 niet anders. Neen, het unieke sieraad moest je winnen. Dat zit zo. Om de vijfde editie van Parijs-Dakar in de bloemetjes te zetten, organiseerden toenmalig Cartier-topman Perrin en PD-organisator Sabine de ‘Cartier Challenge’. Een uitdaging over meerdere edities heen. De eerste deelnemer die twee jaar na elkaar als eerste over de meet van de woestijnrally bolde, mocht de Cartier Cheich om z’n pols snoeren. Een extra incentive die kan tellen: het in 18-karaats goud vervaardigde horloge is vervaardigd in de vorm van het logo van Parijs-Dakar en komt in een bijbehorende luxeverpakking.

Hubert Auriol wint dan wel de editie van 1983, maar onze landgenoot Gaston Rahier is ook getriggerd. Hij wint de rally in 1984 én in 1985, en sleept het Cartier-horloge in de wacht. Een jaar later crasht de helikopter met Thierry Sabine aan boord in de woestijn, waarbij die laatste overlijdt en de challenge tot een einde komt. Zo zal Gaston Rahier de eerste en enige winnaar van het horloge blijven.

Het illustere vierde exemplaar

Van de vier stuks die ooit van het horloge zijn gemaakt, heeft Cartier er zelf nog twee in het bezit, had Rahier er eentje en was er eentje… verloren. Al doet het gerucht de ronde dat dat laatste exemplaar in handen van Hubert Auriol zou geweest zijn, na een schenking door Thierry Sabine. Auriol overleed vorig jaar helaas en heeft tijdens zijn leven nooit toegegeven de eigenaar te zijn. Aldus staat het horloge als ‘verloren’ te boek…