avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    10 jan 2021, 16:06    0   

Zwarte dag voor de motorsport. Vandaag is drievoudig Dakar winnaar Hubert Auriol overleden. Auriol won de Dakar drie keer, waarvan twee keer op de motor. Toch is hij net zo bekend van die keer dat hij niét won.

L’Africain

De bijnaam van Hubert Auriol was ‘L’Africain’. En dat was niet in de eerste plaats omdat hij in Ethiopië geboren werd. Auriol was één met het zwarte continent. “De Dakar rally maakt deel uit van mijn leven”, vertelde hij ons ooit. “Als deelnemer met de motor, later met de wagen én als organisator ben ik er nauw bij betrokken geweest. Omdat niks vergeleken kan worden met rijden in Afrika. Het continent staat synoniem voor avontuur. En dat wéét je als je er door rijdt. Als je in de Ténéré woestijn pech hebt, dan heb je écht pech. Want snel iemand om hulp bellen, zit er niet in. Op dat vlak heeft de verhuis uit Afrika, de rally in zijn ziel geraakt. Het avontuur is minder groot geworden.”

Die keer dat Auriol niét won

Auriol won de Dakar twee keer met de motor. Maar hij is net zo bekend van die keer dat hij niet won. Op 25 januari 1987 moest hij niet meer doen dan aankomen aan de Lac Rose om te winnen. Maar in de op één na laatste rit naar Saint Louis, brak hij beide voeten. Auriol wou niet van opgeven weten en ging door de pijngrens heen om toch in Saint Louis te geraken. De beelden daarvan zijn legendarisch.

Bekijk hier de video van de legendarische etappe: Dakar 1987, Auriol breekt beide voeten

Hartfalen

Auriol was een groot fan van Afrika én van motorsport. Nadat hij als organisator in ongenade gevallen was bij de eigenaars van ASO, verdween Auriol enige tijd uit beeld. Maar in de voorbije jaren was hij opnieuw bij de rally betrokken als ambassadeur. Eind vorig jaar raakte al bekend dat hij getroffen was door het Corona virus en moeilijke tijden beleefde. Vandaag maakte zijn familie bekend dat hij overleden is aan de gevolgen van een hartfalen. Het is niet duidelijk in welke mate dit te maken had met de recente Covid-besmetting. Motornieuws wenst familie en vrienden van Hubert Auriol veel sterkte.