avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    12 okt 2022, 9:46    0   

Er gonsde al een tijdje een gerucht dat ze in München op een nieuwe M aan het broeden waren, en dat was blijkbaar terecht. Zonet loste BMW Motorrad niet één, maar twee bloedjesnelle M 1000’s – een R en een RR. Laat ons aftrappen met de M 1000 RR, het absolute paradepaardje van de Duitse grootmacht. Die krijgt voor 2023 een flinke upgrade op het vlak van aerodynamica, met volledig nieuw kuipwerk met winglets om de neerwaartse kracht in bochten en de topsnelheid te verbeteren, maar ook met carbon luchtgeleiders om de voorrem te koelen, en een waanzinnige nieuwe topsnelheid. Lees vooral verder!

314 km/u

Motorisch verandert de M 1000 RR slechts een tikkeltje ten opzichte van de nieuwe S 1000 RR: de vier-in-lijn perst er 212 pk uit bij 14.500 tpm, maar zou sneller richting begrenzer moeten spurten dankzij de nieuwe titanium drijfstangen van Pankl. De grootste innovatie zit ‘m in de nieuwe stroomlijn en het kuipwerk dat menig uurtjes windtunnelwerk heeft gevergd. Zo zouden de nieuwe carbon winglets maar liefst 6,3 kg meer downforce moeten genereren dan de vorige M.

Daardoor haalt de 2023-versie nu een neerwaartse druk van 22,6 kg bij 300 km/u en weegt hij amper 192 kg rijklaar. Dat komt niet enkel de bochtensnelheid en rechtuitstabiliteit ten goede, maar ook de top piekt onder invloed van de bootlading koolstofvezel op 314 km/u! Een sprong van maar liefst 8 km/u ten opzichte van de afzwaaiende M. Bam.

Aerodynamica ten top

De wakkere bakker had ook de carbon luchtgeleiders aan het voorwiel al gespot. Die zorgen – net zoals in de MotoGP – voor een optimale koeling van de remmen en zitten geïntegreerd in het nieuwe voorspatbord. Ook de rankere staartsectie, een makkelijk te demonteren nummerplaathouder zijn nieuw, evenals de keuze om – in de plaats van carbon wielen – ook voor lichtmetalen velgen te kiezen.

Prijs en beschikbaarheid

Er zullen op z’n minst 500 stuks van deze knaap gebouwd worden om te voldoen aan de homologatie-eisen (al is hij nu al FIM-gekeurd). De M 1000 RR wordt in januari 2023 bij de dealers verwacht voor een vanafprijs van 34.050 euro. Slik.