avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    09 mrt 2022, 15:59    1   

“Motorrijders hebben 27 keer meer kans om te overlijden in een ongeval dan passagiers in een wagen”, opent de Zwitserse start-up Aegis Rider z’n betoog nogal pittig. Maar daar plant het jonge bedrijf wel iets aan te doen. Het heeft immers een motorhelm ontwikkeld die niet enkel inkomende data verwerkt rond elke motorrit, maar de rijder ook advies geeft. Zo seint deze hypermoderne pot je In real time door wat het ideale rempunt is. Daarenboven toont hij je ook het beste traject in een bocht en maakt hij de rijder attent op aankomende gevaren.

Dit systeem is innovatief in die zin dat het gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om de rijder te adviseren welke manoeuvres hij moet uitvoeren. Dat realiseert Aegis middels een op de motor geïnstalleerde videocamera en een kleine computer, waarmee het systeem alle gegevens kan verwerken en nuttige adviezen geven aan de rijder. Die laatste waant zich haast in een videogame als de helm vlak voor zijn ogen en in real time het ideale rempunt, de ideale rijlijn en waarschuwingen voor mogelijke gevaren projecteert. Daarvoor rekent Aegis Rider op een opmerkelijk gevormd head-up display.

Aegis Rider is het resultaat van een onderzoeksproject aan de ETH Zürich, het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie. Dat is het meest prestigieuze universitaire polytechnische instituut van Zwitserland en een van de belangrijkste onderzoekscentra ter wereld.

De hierboven omschreven helm is momenteel evenwel een prototype, waarbij het ontwikkelingsteam volop bezig is met de tests in het verkeer. Het doel is te komen tot een 100% functioneel apparaat dat in de helmschaal kan worden geïntegreerd – in plaats van een afzonderlijke camera, een computer én een hele beugel op de helm. Helemaal klaar is het systeem dus nog niet, maar de tests zien er alvast veelbelovend uit.

Snap je er na onze uitleg nog geen jota van? Dan brengt onderstaande video wellicht soelaas.

  • Zelfbalancerende motoren, airbags , dodemanshoek waarschuwingslichten en nu dit weer, wat een verschrikkelijk BULLSHIT allemaal. Let zelf even op! Rij ze, groeten Johnny.