avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    15 aug 2022, 10:02    0    Short Read: 1 minuut   

Deze week valt de eerste regen na een zeer lange periode van droogte. Voor motorrijders wordt dat extra uitkijken. Motorrijden in regen is altijd opletten geblazen, maar nu zullen de wegen gladder zijn dan bij gewone regenval.

Extra oplettend zijn bij de eerste regen na een lange droogte.

Stof en water

Als het vaak regent, worden de wegen als het ware nu en dan schoongespoeld. Na een lange droge periode, ligt er allerlei vuil op de wegen. Stof, zand, roet, olie, …het vult als het ware de poriën van het asfalt. In combinatie met regenwater, verwordt dit tot een smurrie die bijzonder glad is. Je ziet dat er na een lange droogte schuim op de wegen komt na een felle bui. Wel, dat goedje is spekglad. De wegen zullen na de aangekondigde regen dus véél gladder zijn dan na een gewone regenbui. Voor motorrijders, die slechts twee contactoppervlakken met de weg hebben de grootte van een creditcard, wordt het extra uitkijken.

Het is dus zaak om progressief op het gas te gaan, defensief te rijden, niet te hevig te remmen en de hellingshoek in de bochten te beperken. Controleer ook je bandenspanning en vooral ook de staat van je banden. Je wilt je contact met de weg het liefst zo optimaal mogelijk houden. Dat is trouwens ook zo als het niet regent.

De situatie lost zichzelf op als het een tijdlang regent en alle vuil is weggespoeld.