avatar Gijs GilisGijs Gilis    06 jul 2023, 11:36    0   

Dus je wilt een naked bike rijden, maar vindt die ketting smeren maar helemaal niks? Dan zijn er slechts een handvol motoren in dat segment die zijn uitgerust met een cardan-aandrijving. Heb je ook nog graag een performante powerbak onder je bips, dan kom je al snel uit bij de BMW R 1250 R. De Duitsers hebben hun naked boxer vernieuwd voor 2023 en wij gingen er een rondje mee op pad, om tot de conclusie te komen dat we hier met een verborgen parel zitten…

2023-updates

De 2023 R 1250 R is geen nieuw model, maar de Duitsers bij BMW hebben de naakte boxer wel verfijnd en rijkelijker uitgerust ten opzichte van het vorige modeljaar. Naast de obligate verse kleurstellingen zijn ook de standaard led-koplamp en led-richtingaanwijzers nieuw. Verder zien we ‘bovenhuids’ een Sport-interface op het tft-scherm, intelligente noodoproep en een usb-aansluiting boven de linkercilinder. Qua aansluitingen zit je trouwens goed op de BMW, want er is ook al een 12V- en een USBA-aansluiting. Verhuizen we onder de huid van de R 1250 R, zijn de vernieuwingen ingrijpender. DTC (Dynamic Traction Control) en de ECO-rijmodus zijn standaard, net als Integral ABS Pro, waarbij de ABS-reactie wordt afgestemd op de hellingshoek en de gekozen rijmodus. In samenwerking met dat systeem is nu ook DBC (Dynamic Brake Control) standaard. Dat verlaagt het koppel tijdens het remmen, zodat de remkracht op het achterwiel optimaal kan worden benut. Nog niet voldoende rijhulpjes? Hou je dan eens bezig met de configurator en ontdek elektronische systemen waarvan je nog nooit gehoord hebt en waarbij je na een tijdje denkt: “Mja, doe er ook maar bij.” Met andere woorden, de opties zijn – des BMW’s – zeer uitgebreid.

Option 719 stijlvol?

Onze persmotor is, vanzelfsprekend, rijkelijk uitgerust. Visueel vallen ons meteen twee dingen op. Één: de kleur Triple Black is nogal… saai op een naakte sportmotor. We weten dat Duitsers weinig humor hebben, maar een beetje fantasie mag wel. De persmensen van BMW dachten in ieder geval hetzelfde, want onze R 1250 R hangt vol met Option 719-extra’s, de officiële accessoires van BMW zelf. In de meeste gevallen zorgen die voor een stijlvolle touch. In sommige gevallen, zoals op onze testmotor, valt het resultaat wat tegen. De werkelijk prachtig gefabriceerde en eerder wat klassiek uitziende accessoires matchen qua stijl helemaal niet met het moderne uiterlijk van de R. Zeker de spaakvelgen, bijzonder knap op bijvoorbeeld een R nineT, kunnen ons op deze machine niet bekoren.

Naakte GS?

Jammer genoeg(?) wordt het 1.250cc-boxerblok vrijwel onmiddellijk geassocieerd met de GS. Voor alle duidelijkheid: het motorblok en de cardan-aandrijving is identiek aan die van de avontuurlijke GS, comfortabele tourer RT en sportieve tourer RS. Deze R 1250 R naked bike is eigenlijk de puurste versie van dat viertal. Een soort van naakte GS dan? Niet helemaal, want bijvoorbeeld de ophanging is helemaal verschillend. Maar je voelt al vanaf de eerste meters de gelijkenissen. Het makkelijke manoeuvreren bij kruipsnelheden, de vrijwel perfecte afstelling van de koppeling, maar ook het hoge gewicht. Ondanks zijn gebrek aan body, weegt de R 1250 R nog steeds een potige 239 kg. Da’s behoorlijk aan de kilo’s, maar gelukkig zit het meeste gewicht laag aan de grond (want platte boxermotor) en heb je nooit het gevoel dat je de kilo’s niet de baas kunt.

Onbestaande gewenningsperiode

Het samenspel van die makkelijke hanteerbaarheid en het fijne gas-/koppelingsgevoel zorgt voor een onbestaande gewenningsperiode aan de motor. Je bent er onmiddellijk mee weg en het voelt meteen vertrouwd. Wel is het opletten met de uitstekende cilinders als je tot stilstand komt en je voet(en) uit wilt zetten. Op potige machines als een GS of een RT verwacht je dat je je voeten wat wijder uit moet zetten door alle extra bodypanelen, maar op de naakte R hebben we ons toch een paar keer laten vangen. Onze scheenbenen zien er nog steeds blauw van… Voor de rest loop je geen kwaaltjes op aan boord van de R 1250 R. Het is een BMW, dus het comfort staat hoog op het vereistenlijstje. De zitpositie is aangenaam sportief, met een uitstekend zadel, en koude handen of billen zul je, mits bijbetaling, nooit krijgen. En dan hebben we het nog niet gehad over de optionele ESA-elektronische vering die hard zijn best doet om alle wegoneffenheden er zo goed mogelijk uit te filteren. Met succes!

Voldoende fun?

Comfort is geen vereiste voor een goede naked bike. Goed sturen en veel fun bieden wel. Gelukkig stelt de BMW, ondanks zijn serieuze uiterlijk, ons ook daar niet in teleur. Het sturen is net zoals bij de drie andere boxergenoten van een zelden geziene makkelijkheid. Het gaat zo eenvoudig, nauwkeurig en vertrouwenwekkend dat het op een manier akelig wordt. Je gooit hem supersnel van oor op oor, waardoor bochtencombinaties voorbij zijn alvorens je dat woord hebt uitgesproken. Kleine correctie in de bocht? Zo gepiept. Zonder dat de BMW van de wijs geraakt. En jij dus ook niet. Door dat zekere gevoel en die band van één-zijn-met-de-motor heb je automatisch veel rijplezier. De R 1250 R voert gewillig jouw orders uit en corrigeert waar nodig om je niet in gevaar te brengen.

Hevig reageren

Alle elektronica hebben we, gelukkig maar, niet kunnen testen, maar de tractiecontrole en het ABS-systeem werken zoals het hoort. Dat was soms nodig ook, want in de Sport-stand kan de motor hevig reageren, met een gecontroleerd slippend achterwiel tot gevolg. Idem voor de remmen, die agressief aanbijten bij de minste aanraking van het remhendel. Dat klinkt als negatieve commentaar, maar is eigenlijk het tegenovergestelde. Je geraakt namelijk heel snel gewend aan de remmen, en wil na de eerste rit niets anders meer. Vooral in noodsituaties waarbij je heel snel moet handelen, win je vast en zeker enkele meters door de sterk aangrijpende remmen in vergelijking met de wat zachtere, veelal Japanse, rem-afstelling.

De ideale naked bike voor mensen met kettingsmeerfobie.

Vol van karakter

Hét grote aankoopargument van de R 1250 R, naast het merklogo en de onderhoudsvriendelijke cardan-aandrijving, is toch wel het motorblok. De 1.254cc boxer levert een stevige 136 pk en 143 Nm, wat waarden zijn waarmee je al eens kan opscheppen. Vooral de kick die je krijgt bij lage toeren en de daaropvolgende lineaire vermogensafgifte is spectaculair. Keer op keer. Dit is een echt koppelblok. Hoog in toeren is het ook leuk vertoeven, maar de soepelheid en kracht onderin is des te indrukwekkender. Bovendien is het geluid dat de boxer produceert al even agressief als de acceleratie. Dat begint al bij het (koud)starten van de motor, waarbij hij luidkeels wakker wordt geblaft. Het geluid zal zeker niet ieders ding zijn, maar apart én herkenbaar is het in ieder geval wel. De grote sterkte van het motorblok is dat het ook heel soepel en aangenaam kan lopen. Vrij van trillingen zal het nooit worden, maar voor een boxer is het fantastisch. Het resultaat is dus een motorblok waarmee je comfortabel kunt cruisen, om dan in een halve seconde volledig paraat te zijn voor het sportieve stuurwerk.

Conclusie

De vernieuwde BMW R 1250 R mag er op het eerste gezicht wat onpersoonlijk uitzien, maar kruip dichterbij en ontdek heel wat interessante stylingdetails zoals de onberispelijke afwerking of de enkelvoudige achterbrug, inclusief cardan-aandrijving. Dat laatste blijft een zeldzaamheid in de naked bike-wereld en het is een USP voor de klasse waarin de R 1250 R zich bevindt. Ondanks zijn hoge gewicht, ook mede door die cardan, hebben we hier te maken met een schitterend scheurijzer. Een naked BMW die houdt van bochten maken. In alle comfort. Een machine die naar onze mening wat vergeten wordt in de BMW-showroom. Kopers die voor een boxer gaan, kopen meestal de GS. En zij die voor een naked bike komen, kijken eerder naar de S 1000 R. Laat deze verborgen parel echter niet aan je voorbijgaan. Hij staat misschien wat anoniem in een hoekje van de toonzaal geduwd, maar is zeker de moeite waard om een testrit mee te maken.

Plus

USP met cardan, stuureigenschappen, bomvol karakter

Min

Anonieme look, gewicht, prijs opties

Foto’s: Bert Claes

Technische gegevens

MOTOR

Type: lucht-/vloeistofgekoelde tweecilinder-boxer

Cilinderinhoud: 1.254cc

Boring x slag: 102,5 x 76 mm

Compressieverh.: 12,5:1

Koppeling: natte multiplaat, slipperkoppeling

Transmissie: zesbak

Eindoverbrenging: cardan

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 136 pk @ 7.750 tpm

Maximaal koppel: 143 Nm @ 6.250 tpm

ELEKTRONICA

Motor: rijmodi, hill start, cruisecontrol (opt.), quickshifter (opt.)

Rijwielgedeelte: tractiecontrole, bochten-ABS, elektronische vering (opt.)

RIJWIELGEDEELTE

Frame: stalen buizenframe

Vering voor: UPSD-telescoopvork

Stelmogelijkheden: elektronisch instelbaar (opt.)

Vering achter: monoshock

Stelmogelijkheden: elektronisch instelbaar (opt.)

Veerweg v/a: 140/140 mm

Rem voor: dubbele 320mm schijven met radiale vierzuigerklauwen

Rem achter: enkele 276mm zwevende schijf met tweezuigerklauw

Banden v/a: 120/70-R17, 180/55-R17

Afmetingen

Rijklaargewicht: 239 kg

Tankinhoud: 18 l

Wielbasis: 1.512 mm

Zithoogte: 820 mm

Balhoofdhoek: 28,3°

Naloop: 129,6 mm

PRIJS

België: € 15.960