avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    10 feb 2023, 7:00    0    Rijtest: 3 minuten   

De 2023 Ducati Diavel V4 moet op alle vlakken minstens één trapje hoger staan dan zijn voorganger. Wij vlogen met niet al te veel tegenzin naar de woestijn van Dubai om één en ander te verifiëren.

Een bijzondere testlocatie voor een opvallende motorfiets.

Sjeik doen

Met 168 pk is de Diavel V4 een stuk sterker geworden dan zijn voorganger, al blijft zijn koppel nipt onder dat van de 1260 V2. Cc’s en koppel horen nu eenmaal samen als een groene sweater en Volodmir Zelenskyy. Met 126 Nm bij 7500 opm, heeft de Diavel V4 echter nog altijd koppel op overschot.

De testomgeving was uniek. We reden op de flanken van Jebel Hafeet, een berg op de grens tussen Dubai en Oman. De lokale Sjeik heeft er een buitenverblijf. Om daar te geraken, liet hij tegen een kostprijs van meer dan 100 miljoen een weg aanleggen die op elke centimeter een circuit waardig is. Kwestie van in stijl met die Veyron naar boven te kunnen rijden. Nu doet de sjeik dat niet vaak en dus konden wij even sjeik gaan doen. Perfect asfalt, heerlijke bochten, verkeersvrije drievaksweg en een motor die volledig gebouwd is rond vermogen en prestaties. Wie met die combinatie geen zin krijgt om hard te rijden, heeft een probleem.

Het eerste deel van de test op Jebel Hafeet verliep bij nacht. Aan verlichting geen gebrek, noch op de Diavel V4, noch langs de weg.

Nieuw uiterlijk

Hart van de nieuwe Diavel V4, is het net iets minder nieuwe Granturismo blok. Dit is een krachtbron die het gezicht van de Diavel verandert, zonder aan de essentie van een powercruiser te raken.

En er is meer. De nieuwe styling heeft rondere lijnen, laat het motorblok visueel overlopen in het frame en kuipwerk en staat bol van leuke details.

De veranderingen zijn gelukkig niet alleen visueel, maar hadden ook een impact op het karakter. De beresterke 1260 twin bood een eerder ruw rijgedrag met in de Sport modus een nogal brutaal karakter. De meest comfortabele rij-modus op de openbaar weg, was bijgevolg de Road/Street stand. Dat is anders op de V4. Hier krijgt de sportmodus de voorkeur. Omdat ook in die stand de souplesse blijft.

Soepel in alle rij-modi. Ook in de meest sportieve stand.

Le Coque Sportif

Een beetje powercruiser is altijd gebouwd rond een stevig blok, maar het zou fout zijn om alle lof naar de krachtbron te gooien. De Diavel V4 is compleet nieuw en daar hoort onder andere ook een nieuw monocoque frame bij. Gekoppeld aan een toegenomen comfort, een langere veerweg achteraan en een uitstekende ophanging, is de Diavel V4 gewoon een totaal andere motor om mee te rijden. Sportiever én comfortabeler. En dat moet zijn gebruikspotentieel ongeveer verdubbelen.

De cilinderkoppen lijken haast naadloos in het monocoque frame over te lopen.

Monster?

Met je ogen dicht – maar dan mis je natuurlijk de eerste bocht – zou je zelfs eerder vermoeden dat dit een sterke Monster is dan een nieuwe Diavel. Het zwaartpunt zit laag, en in combinatie met de 240 achterslof, zorgt dit er mee voor dat de motor zich in de bocht wat opricht – en dus wijder gaat – als je plots van het gas gaat. Dit, is geen storend gedrag en al zeker geen tekortkoming. Noem het de aard van het beestje. En die aard is een stuk sportiever dan het karakter van de vorige Diavel. De nieuwe Duc oogt goed, rijdt heerlijk en heeft een uitstraling die hem onderscheidt van de grijze massa. Alleen al voor dat laatste moet je haast fan worden van de Diavel V4. Mocht dat toch niet volstaan, moet je er gewoon eens mee rijden.  

Geeft best wat licht, die LED koplamp.

Technische gegevens en prijs 2023 Ducati Diavel V4

MOTOR          

Type    Vloeistofgekoelde 90° V4

Cilinderinhoud           1158 cc

Boring x slag   83 x 53,5

Transmissie     zes versnellingen

Koppeling       Natte meerplaats, assist-/slipperkoppeling

Eindoverbrenging       ketting

PRESTATIES    

Maximaal vermogen 168 pk bij 10.750 tpm.

Maximaal koppel       126 Nm bij 7500 tpm.

ELEKTRONICA

Motor 4 rij-modi

Rijwielgedeelte          ABS, Bochten ABS, Tractiecontrole, Wiellift controle, Quickshifter

RIJWIELGEDEELTE     

Frame Monocoque  

Vering voor     50 mm upsd Marzocchi, volledig instelbaar

Vering achter  Marzocchi monoshock volledig instelbaar

Rem voor        hydraulisch bediende dubbele 330 mm schijf met radiaal gemonteerde Brembo Stylema M4.30 monobloc vierzuigerremklauwen

Rem achter     hydraulisch bediende enkele 265 mm schijf met dubbelzuigerremklauw

MATEN & GEWICHTEN         

Wielbasis        1593 mm

Balhoofdhoek 26°  

Naloop 112 mm

Zithoogte        790 mm

Rijklaar gewicht 236 kg          

Tankinhoud 20 liter

PRIJZEN & INFO  

Prijs Nederland vanaf 31.890 euro

Prijs België      vanaf 27.690 euro

Ons Rapport

  • Motorblok
  • Styling en uitstraling
  • Wegligging
  • Bediening en werking elektronica
  • Niet bepaald een koopje