avatar MotornieuwsMotornieuws    23 feb 2023, 16:34    0   

Twee weken geleden brachten we de test van de nieuwe Suzuki V-Strom 1050 DE, de eerste van de familie met een 90/90-R21 voorband. Vandaag is het de beurt aan het traditionelere alternatief, met een vertrouwd en meer asfaltgericht 19-inch voorwiel.

Getweakt

De V-Strom 1050 zoals we hem kenden, heeft een optimalisatieproces ondergaan met een paar voorzichtige tweaks, zoals nieuwe uitlaatkleppen die de temperatuur in de verbrandingskamer helpen verlagen of een gewijzigde elektronische gasklepschakeling voor een beter gasgevoel. De eerste en zesde versnelling zijn verlengd, en worden gecompenseerd door een iets kortere eindaandrijving. Bovendien krijg je standaard een quickshifter. En een nieuw 5-inch tft-scherm met connectiviteit. Ook het elektronicapakket Suzuki Intelligent Ride System (SIRS) zit op de standaard 1050, compleet met al zijn functies en vrijwel identiek aan dat van de DE-versie, op twee zaken na die exclusief voor de DE blijven: de G-modus-tractiecontrole en de mogelijkheid om ABS op het achterwiel uit te schakelen. Afgezien daarvan moet de V-Strom 1050 niet onderdoen voor de DE-versie, die een gelijkwaardig alternatief vormt en iets meer offroadgericht is.

Gedroomde machine

Tijdens de introductie, met motregen en een temperatuur die niet boven de 4 graden uitkwam, was de Suzuki V-Strom 1050 de gedroomde machine. Een motor met lineaire prestaties en overal voldoende koppel zodat je niet al te veel moet schakelen, een soepele en voorspelbare gasrespons in de B (Basic)-modus, een uitstekend frame, goed afgestelde vering, efficiënte remmen en topklasse elektronische ondersteuning. Kortom; een recept voor vertrouwen. Exact wat we nodig hebben bij deze omstandigheden.
In de koude is windbescherming een grote troef, waar de nieuwe V-Strom 1050 op kan bouwen. Het grote en verstelbare (zonder gereedschap) windscherm, de kappen en het plastic ontwerp aan de zijkant zorgden ervoor dat mijn lichaam warm bleef tijdens de drie uur durende rit.

Dubbel karakter

Dankzij de naadloze samenwerking met Bridgestone A41’s is de V-Strom 1050 een plezierige en efficiënte motorfiets voor alles van dagelijks gebruik tot eindeloos toeren en van ontspannen romantische ritjes tot kronkelplezier.
Hoewel de DE zijn rol opneemt van offroadvertegenwoordiger, verloochent de gewone V-Strom 1050 zijn dubbele karakter ook niet. De veerwegen liggen niet zo ver uit elkaar, waarbij de 10 mm verschil geen nefaste invloed heeft. Anderzijds is deze 10 kg lichter dan de DE. Het zal nooit een enduro worden met zijn 242 kg, maar zijn lieve karakter en uitgebalanceerde geometrie blijven sterke troeven op toerritten.

Hommage

Aangezien Suzuki besloten heeft door te gaan met de V2-motor, die in zijn huidige 1.037cc-vorm dienst doet sinds 2013-2014 – met zelfs een oorsprong die ons terugvoert naar 1997 en de TL1000S – is de laatste opfrissing van de grote V-Strom logisch. In plaats van twee uitrustingsniveaus aan te bieden, worden er twee versies gemaakt, gescheiden in hun specifieke gebruik, gelijk in uitrustingsniveau en elk goed gemaakt voor hun terrein.
De V-Strom 1050 schrikt er ook niet voor terug zijn designleeftijd te tonen. Integendeel. Hij eert het en pronkt met een hommage aan de legendarische DR Big, de motorfiets die de neus onder de koplamp modieus maakte.

Eenvoudig in te stellen elektronica

Het motorblok mag dan niet van het nieuwste zijn, maar met zijn 106 pk, zoete prestaties en bediening kan hij zijn mannetje staan op de huidige markt. Het blok spreekt iedereen aan die niets geeft om indrukwekkende cijfers door een solide combi van realistische prestaties en vermogen te bieden.
Ondanks zijn kilo’s voelt de Suzuki licht aan op de weg, dankzij zowel zijn gewicht als de flexibiliteit van de V2. Ook is de eenvoud van de elektronica erg prettig, met slechts drie instellingen die het karakter beïnvloeden en die eenvoudig worden bediend met drie knoppen op het stuur. Makkelijk, snel en zonder ingewikkelde menu- en submenunavigatie.

Conclusie

Suzuki heeft slim zijn eigen leefruimte gecreëerd met de V-Strom 1050, door te zweven tussen de 900cc en de +1.200cc-beesten, en een pakket aan te bieden dat compleet is in beide versies. Deze machine kan voor alles dienen, van verstikkende stadsritten tot eindeloze toertochten, met een befaamde betrouwbaarheid en een karakter waarop moeilijk iets aan te merken valt. En dit alles voor een prijs die toegang geeft tot de bovenste plank van de adventure markt, zonder zelfs maar in de buurt te komen van de 20 mille die de nieuwe norm van de categorie dreigt te worden voor alles wat niet uit China komt. De V-Strom 1050 kost 14.999 euro. De DE-versie is 400 euro duurder (15.399 euro).

Tekst: Spyros Tsantilas