avatar Gijs GilisGijs Gilis    06 jul 2023, 17:25    0   

Herinner je je de Yamaha BWs/MBK Booster nog? Een 50cc-scooter met een iconische styling die vanaf de jaren 90 zo cool was dat iedereen er een had of iedereen er een wou hebben. Yamaha laat nu de naam ‘Booster’ herleven. Deze keer niet in de vorm van een 50cc’tje, want die markt is lang niet meer wat ze geweest is, maar wel als een elektrische fiets. Euhm… wat?

Net zo snel als de originele Booster

Een korte vraag die om veel antwoorden vraagt. Zoals, waarom test een motorwebsite een elektrische fiets? Simpel; het is een Yamaha én hij heeft twee wielen. Dus die willen we je zeker niet onthouden. Bovendien is de Yamaha Booster een speedpedelec en die kan net zo snel als de originele Booster 50cc. Tenminste, als daar niet aan geprutst is… Er is trouwens ook een tot 25 km/u gelimiteerde Booster Easy beschikbaar, maar wij concentreren onze test op de snelste variant.

Booming business

Dat Yamaha haar op de markt van de elektrische fietsen stort, en daar trouwens al 30 jaar lang mee bezig is, mag geen verrassing zijn. Het segment is booming business en de Booster is het vierde model in Yamaha’s ebike line-up. Een tijdje geleden konden we al kennismaken met de wat avontuurlijkere Yamaha-modellen, maar deze keer vindt de test plaats in een stedelijke omgeving. Het speelveld voor de Booster is Amsterdam, met uitzonderlijk goede voorzieningen voor fietsers en alternatieve vervoersmiddelen. En ondanks dat het een warme 30 graden is, zijn we op een speedpedelec toch verplicht om een lange broek, lange mouwen, handschoenen en een helm aan te doen. Het is bijna als motorrijden…

Ballonbanden

Het meest opvallende aan de originele Booster waren zijn dikke ballonbanden. De nieuwe Booster heeft die ook, maar ze zijn hier wel een stuk groter. 20 x 4 inch om precies te zijn, wat voor een fiets trouwens best klein is. Het geeft de Yamaha een aparte uitstraling, wat nog eens versterkt wordt door het dikke en prachtig gemaakte frame, én de opvallende Cyan Solid Aqua-kleur. Niet je ding? Een donkergrijze variant is ook beschikbaar. Verder zien we motor-achtige onderdelen zoals een voorvork met 80 mm veerweg, spaakvelgen, schijfremmen en ledverlichting.

Als je de cyaankleurige Booster te opvallend vindt, is er ook een grijze variant.

Automatische ondersteuning

Een centraal geplaatste elektrische Yamaha-motor zorgt voor de naadloze aandrijving met zero cadence-technologie. Er zijn vijf rijmodi beschikbaar (van +ECO tot HIGH, en AUTO) waarmee een range van 50-110 km mogelijk is. Wij zijn vooral benieuwd naar de AUTO-stand die je veel ondersteuning biedt als je hard aan het trappen bent, en het rustiger aan doet als jij ook ontspannend rijdt. Het systeem werkt in de praktijk fantastisch. Je verliest geen onnodige batterij-jus als je aan het cruisen bent, maar als je dan een brug op moet, zet het systeem bijna onmerkbaar een tandje bij.

Minifietsje

Eenmaal op een comfortabele snelheid zonder al te veel inspanning, en dan spreken we over 30 km/u, moet je wel serieus bijtrappen om richting de 40 km/u te klimmen. Enkel bergaf konden we meer dan 45 km/u aantikken, maar we fietsten dan ook in een stedelijk gebied met dus weinig plaats om topsnelheden op te zoeken. Voor grote mensen, zoals onszelf (1m90), vinden we de Booster er wel wat gek uitzien. Het best stoere model ziet er mét rijder dan plots uit als een minifietsje. Ook de voorrem mag wat harder bijten. Ze zit nogal snel op haar limiet waardoor het voorwiel begint te stotteren bij een stevig remmanoeuvre. Dingen die ons goed bevallen, zijn het uitmuntende frame, wat naar ons gevoel makkelijk 500 kg kan dragen, de aangename zitpositie en het comfortabele zadel, en de brede banden die je een grote mate van zekerheid geven op het asfalt. Dat je ook opvalt met de Booster, wordt bevestigd door omstaanders. “Waar huur je deze fietsen?” “Wat zijn dat voor dingen?” “Mag ik een foto maken?”

Ziet er wel een heel kleine fiets uit, met zo’n gast van 1m90 erop.

Conclusie

De Yamaha Booster is een speedpedelec die zich focust op één hoofddoel: fun. Waar de meeste 45 km/u-fietsen eerder serieus zijn en weinig opvallend, probeert Yamaha net het plezier naar voren te brengen. Dat is prima gelukt, want de Booster springt eruit met zijn design en frisse kleurstelling, heeft een origineel ontwerp en fietst bovendien bijzonder prettig. En dan moet het beste van alles nog komen. Zijn prijskaartje bedraagt 3.699 euro, en dat is voor zo’n kwalitatief product echt niet te gek.

Foto’s: ANT Productions, Yamaha