avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    23 jul 2023, 16:09    0    Long Read: 6 minuten   

De Custom Vehicle Motorcycles of kortweg CVO’s zijn het neusje van de zalm in het gamma van Harley-Davidson. Voor het eerst krijgen de luxe-tourers uit Milwaukee een complete make-over. Reden genoeg om naar Harley’s thuisbasis te vliegen en de nieuwe Street Glide en Road Glide aan de tand te voelen.

Het lagere gewicht laat zich op beide modellen duidelijk voelen.

2023,5

Dat er tegelijkertijd een feestje was voor H.-D.’s 120ste verjaardag, maakte de motivatie om naar Lake Michigan te gaan er niet minder op. ’t Gebeurt niet elke dag dat je high-end motoren kunt testen en de bevindingen van de dag kunt laten bezinken terwijl je naar een concert van Green Day of Foo Fighters kijkt of door het Harley-museum kuiert. Ander leuk extraatje: Harley-Davidson gaf ons een dagje een 2023 Anniversary Road Glide mee. Vergis je niet, de 2023 modellen zijn al op de markt, dus dit was, ondanks het bouwjaar, de vorige versie. De nieuwe wordt als 2023,5 gemarkeerd, want ze worden, as we speak, al geleverd bij de officiële dealers van het merk. Dit is wat je er mag van verwachten:

De Road Glide heeft nu een ruim bemeten LED koplamp.
Nog steeds herkenbaar. De Batwing kuip op de Street Glide.

From Mild to Wild

De CVO modellen zijn iconisch in het Harley-gamma. En zoals het wel vaker gebeurt bij het Amerikaanse merk, zijn de klanten nogal gesteld op een aantal vaste kenmerken. Zo kwam het dat er gedurende 35 jaar een gestage evolutie was, zonder echt opvallend te veranderen. In 2014 was er het Rushmore project, waarbij er naar CVO-normen al een grote stap gezet werd. “Maar toch zagen we dat er een vraag kwam naar meer opvallende veranderingen”, zegt de VP of Design Brad Richard ons. “Mensen kochten een nieuwe CVO, maar zagen niet veel verschil met de motor die hun vriend 10 jaar eerder gekocht had. Onderhuids waren er massa’s veranderingen. Maar visueel zag je de evolutie minder duidelijk. Dat hebben we nu aangepakt. Zowel intern als op het vlak van uiterlijk zijn de verschillen groot. We hebben er heel lang over gedebatteerd en met heel wat mensen over gesproken. De voorstellen die we kregen varieerden tussen voorzichtige aanpassingen, tot radicale veranderingen. We hebben uiteindelijk voor een middenweg gekozen. Sommigen vonden nu al dat we te ver gegaan zijn, andere waren van mening dat het nog meer mocht geweest zijn. De keuze ging From Mild to Wild. En alles daartussenin. We hebben de CVO’s herkenbaar gehouden. Je zit nog steeds in één oogopslag dat dit een Road Glide of een Street Glide is. Maar eigenlijk is niks nog hetzelfde…”

De Street Glide stuurt licht en precies.

1977 cc

Er is natuurlijk dat nieuwe Milwaukee Eight VVT 121 blok. Een nieuwe 1977 cc blok met maar liefst 189 Nm koppel en vloeistofgekoelde cilinderkoppen. Vergis je niet, het gaat hier enkel om koeling van de koppen, de cilinders zelf blijven luchtgekoeld en de karakteristieke koelvinnen blijven. Er zijn bepaalde zaken waar je niet aan raakt.

“De giga-twin spuwt de Nm’s uit als hillbilly zijn pruimtabak. Er is altijd nog wat over.”

Het blok heeft 8 procent meer koppel en 9,5 procent meer vermogen dan de vorige koning van de H.-D. blokken, de Milwaukee Eight 117. De kracht wordt geleverd via vijf verschillende mappings. We reden via de boorden van Lake Michigan uit Milwaukee naar het noorden op licht slingerende wegen. Niet al te snel en daar was de Sports mapping zelfs van het goede teveel. Mooi dat Harley mappings biedt waar je ook écht het verschil voelt. En dus was de Sport instelling voor het eerdere rustige gebruik te hoog gegrepen. De directe gasrespons maakte zowel de Street als Road Glide net iets te nerveus. Toen we bij het terugkeren een stuk snelweg namen, gevolgd door wat snellere wegen en op- en afritten was de Sport setting wel de juiste keuze. Voor het overige lieten we de Milwaukee Eight VVT in Street Modus staan. En dan voel je dat er -bijna- letterlijk een koppelberg onder je kont zit. De giga-twin spuwt de Nm’s uit als hillbilly zijn pruimtabak. Er is altijd nog wat over. Een korte knauw aan het gas en de roffelende Milwaukee Eight duwt je vooruit. Heerlijk veel koppel, maar ook moeiteloze kracht. Fantastisch.

Cruisen op de Road Glide met Lake Michigan op de achtergrond.

Variabele kracht

Die piek van 189 Nm komt er al aan 3000 opm, maar je voelt dat de koppelkromme zo vlak is, dat je tussen de 1800 en 5000 opm gewoon overal in de buurt van die piek blijft. Dat de piek van 115 pk bij 4500 opm bereikt wordt is in deze vooral belangrijk voor de volledigheid, maar is tijdens het rijden van secundair belang. Wat wél van grootbelang is, is die VVT ofte Variable Valve Timing. Die zorgt er via een tandring tussen het nokkenastandwiel en de nokkenas voor een variatie in de kleptiming en dat zorgt er dan weer voor dat het koppel meer verspreid wordt over het toerenbereik. Omdat door de gevarieerde kleptiming de in- en uitlaatkleppen op andere momenten geopend worden, is er ook een lager verbruik en daaraan verbonden een lagere emissie. Daar kan niemand iets op tegen hebben. Dat gezegd zijnde, het is opvallend dat je in de VS véél minder elektrische wagens ziet dan hier en er wordt in sommige garages zelfs geadverteerd met ‘Free oil changes for Tesla’s’. Zowaar een emissie-grapje, ook dat zie je hier in Europa niet vaak (genoeg).

De Street Glide kan meer dan alleen maar comfortabel cruisen. Ook op bochtige wegen komt hij goed uit de verf. Met dank aan een verbeterde ophanging, een stevig dieet en het nieuwe Milwaukee Eight VVT 121 blok met 1977 cc.

Gretig en vlot

Het blok is tegelijk gretiger en vlotter. Het in zijn neutraal tikken als je stil staat blijft nog even moeilijk, maar voor het overige is dit een giga-stap vooruit. Er zijn tijdens het rijden ook minder trillingen. Dat ligt niet alleen aan het blok, maar ook aan het hertekende rijwielgedeelte. Als je gedachten even afdwalen, kan het net zo goed zijn dat je aan 120 over de snelweg rijdt in zijn vier in plaats van in de zes. Zo vlot draait het. Al moet je die zes écht als een overdrive zien. Het mag dan duidelijk zelfs een stuk sneller gaan dan legale snelheden. Germany, here we come!

De Street Glide verloor 15 kg en de Road Glide dik 17 kilogram. Dat zit niet alleen in de lijn met onze persoonlijke objectieven voor kerstmis, maar het laat zich ook duidelijk voelen op deze twee luxe-tourers. Lichtere materialen, topleveranciers als Brembo en Showa, vernieuwd design en materiaal voor de tank, andere koffers… zo kunnen we nog wel even doorgaan. De CVO’s zitten nu rijklaar voor onder de 400 kg.

Punt is dat de motoren niet alleen lichter maar ook aerodynamischer geworden zijn. En daarbij ook nog beter presteren. De 47 mm Showa upsd vork in combinatie met de instelbare achterophanging van hetzelfde merk en de radiaal gemonteerde Brembo stoppers met vierzuigerklauwen, zorgen voor goed veren en goed remmen. De remkracht is zoals het hoort, krachtig maar doseerbaar en omdat je de achterveer ook kunt instellen met een draai een de knop, kan elke CVO voorzien worden op een passagier en/of bagage.

LED en TFT

Zowel de Street Glide als de Road Glide hebben nu LED lichten en een knoert van een 12,3 inch TFT scherm. Er zijn flatscreen TV’s die kleiner zijn. Daaraan gekoppeld is ook de connectiviteit met pakweg je telefoon, er is het navigatiesysteem en vooral ook de rij-modi, veiligheidsextra’s als ABS, tractiecontrole, bochten ABS, vehicle hold control… Wheeliecontrole zit er niet, maar dat is dus niet echt nodig. Wél net zo onlosmakelijk verbonden aan CVO’s als een geurboompje aan de wagen van een kettingroker: het infotainment-systeem. In dit geval een Rockford Fosgate Stage II aangedreven door een 4-kannaals 500 watt RMS versterker. Er zijn discotheken waar minder klankvolume door de boxen knalt. Het systeem is identiek op beide modellen, de boxen achteraan zitten perfect weggewerkt in de nieuwe koffers en voor wie dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er nog zwaardere speakers verkrijgbaar. Plug and play, gewoon uitklikken en vervangen. Zelfs ondergetekende zou het kunnen. Dat zegt veel. De koffers zelf hebben trouwens ook een nieuwe vorm, ze zijn breder en lopen minder ver door naar onder. Wie aandachtig kijkt, ziet dat de deksels dezelfde vorm hebben van de nieuwe benzinetank. Oog voor detail, heet dat.

“Net zo onlosmakelijk verbonden aan CVO’s als een geurboompje aan de wagen van een kettingroker: het infotainment-systeem.”

De windbescherming op de Road Glide is goed, maar niet instelbaar.

Win Win Twins

We konden in Milwaukee ook aan de slag met een 2023 Road Glide en ook al is de gelijkenis nog erg groot, beide motoren rijden anders en voelen ook anders. 17 kg verschil, dat voel je. Daaraan gekoppeld is er een verbeterde aerodynamica en de hoogwaardige ophanging. Dat zorgt voor meer comfort, maar ook – en misschien wel vooral – voor een gemakkelijker te controleren motorfiets. Om nog maar te zwijgen over de kracht die uit de Milwaukee Eight 121 stroomt. De gasrespons is erg direct en enkel op snelle open stukken is wat ons betreft de Sport modus aangewezen. Anderzijds zijn de CVO’s nu wel beter gewapend om de sportieve input te verwerken. De nieuwe upsd Showa werkt uitstekend, de Brembo vierzuigerklauwen ook. Dat wil zeggen dat het sportief potentieel toegenomen is (lichter, beter rijwielgedeelte en sterker blok) maar anderzijds is ook het comfort en de controle toegenomen. Dat heet dan een win-win.

De Road Glide verraste ons aangenaam door het gemak waarmee hij zich liet sturen. Enerzijds is het een vriendelijke reus, maar anderzijds is hij een stuk minder log dan je zou verwachten. In vergelijking met zijn voorganger heeft hij een soort vanzelfsprekendheid over zich waardoor je bijna intuïtief kunt rijden. Ook het gebruik van het nieuwe Skyline OS infotainmentsysteem is een makkie. Geen gedoe met ingewikkelde menu’s, maar een gemakkelijke en duidelijke bediening van muziek, navigatie, rij-modi… zo hoort dat.

Het 12,3 inch TFT scherm biedt een schat aan informatie. Soms is bigger echt better.

Moeilijke keuze

De Road Glide biedt de beste windbescherming van de twee. Dat viel niet meteen op in het eerste deel van de rit met heel veel rustige country roads, maar als we voor het laatste uur in Belgium (!) de Interstate 43 opdoken, was het verschil in beide CVO’s ook op dat vlak merkbaar. Op geen van de CVO’s is het windscherm instelbaar, op de Street Glide zou je willen dat het wel zo was.

Anderzijds is de Street Glide nog iets sportiever ingesteld en stuurt hij nog lichter dan zijn bijna-naamgenoot. De meningen waren verdeeld over wat nu de beste motor zou geweest zijn om de rit mee af te werken of om bij uitbreiding een stevig stuk van de VS mee te verkennen.

Die keuze zal altijd persoonlijk zijn. Omdat de modellen onderling net zo veel verschillen als de rijders zelf. Belangrijk hier is dat Harley-Davidson er in geslaagd is om met beide modellen een reuzesprong voorwaarts te maken. Eentje die nu ook duidelijk zichtbaar is. Los van het nieuwe uiterlijk is het echter van belang dat er ook opvallende en onopvallende verbeteringen gebeurd zijn op zo goed als alle vlakken en onderdelen. En die aanpassingen werken ook daadwerkelijk. De Road Glide en de Street Glide zijn helemaal mee met hun tijd en op sommige vlakken zijn zo er zelfs op vooruit. Het is de verdienste van Harley-Davidson dat ze grote en nuttige aanpassingen hebben doorgevoerd zonder aan de ziel van hun luxe-tourers te raken. Je ziet en voelt onmiddellijk dat dit CVO’s zijn, alleen staan ze op alle vlakken een trap hoger dan hun voorgangers. De CVO 2.0 is gearriveerd.

Technische gegevens 2023,5 Harley-Davidson CVO Road Glide (Street Glide)

MOTOR          

Type    Milwaukee Eight 121 VVT Lucht- en vloeistofgekoelde V-Twin

Compressieverhouding 11,4:1

Cilinderinhoud           1977 cc

Boring x slag   103 x 117,5

Transmissie     zes versnellingen

Koppeling       Kabelbediende natte meerplaatskoppeling

Eindoverbrenging       riem

PRESTATIES    

Maximaal vermogen 115 pk (86 kW) bij 4500 tpm.

Maximaal koppel       189 Nm bij 3000 tpm.

ELEKTRONICA

Motor  5 rij-modi (Sport, Road, Rain en 2 custom modi), TC tractiecontrole,  Bochten tractiecontrole, Hold control, Cruise Control,

Rijwielgedeelte          ABS, Cornering ABS, Gecombineerd remsysteem

RIJWIELGEDEELTE     

Frame Stalen buizenframe

Vering voor     Showa 47 mm upsd, 117 mm veerweg

Vering achter  Showa Dual Shock met manueel instelbare voorspanning en instelbare uitgaande demping. 76 mm veerweg

Rem voor        hydraulisch bediende dubbele 320 mm schijf met Brembo vierzuigerremklauwen

Rem achter     hydraulisch bediende enkele 260 mm schijf met tweezuigerremklauw

MATEN & GEWICHTEN         

Wielbasis        1625 mm

Balhoofdhoek 26°  

Naloop 170 mm

Zithoogte        720 mm (715 mm)

Rijklaar gewicht 393 kg (380 kg)

Tankinhoud 22,7 liter

PRIJS & INFO  

Prijs België      46.495 euro

Prijs Nederland 54.495 euro