avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    05 mei 2022, 15:43    0   

Een winnend team veranderen is volgens het gezegde een no-go. Maar wat als je de veranderingen nu eens subtiel houdt? Houd je dan vooral het winnende team over, of was je er toch beter met je fikken vanaf gebleven? Da’s de vraag die Royal Enfield zichzelf heeft gesteld door z’n gelauwerde Himalayan om te bouwen tot een heuse scrambler – de Scram 411 –  en die het nu ook aan het verzamelde motorjournaille stelt. Wij zakten naar de groene longen rond Parijs af om ‘m uitgebreid te testen.

Geen straf

Waar z’n platformgenoot gebouwd was om zonder poespas, een riante spaarrekening of tonnen ervaring toch over de Everest te bollen, is de Scram 411 duidelijk gericht op het volkje dat zo’n Himalayan wel cool vindt, maar er daarom nog geen meter offroad mee wil rijden. De zaag werd in de vorkpoten gezet, het zadel kreeg extra polstering, de koplamp kwam lager en verder naar achter te staan, het voorwiel kromp van 21 naar 19 duimpjes aan diameter, vijf kleurencombinaties werden geroerd, een bijzondere alu koplampring en twee langs de tank geplaatste zijschildjes maakten hun entree, en… voor de rest bleef de Himalayan gewoon z’n fijne zelve. Frame, blok en tank zijn namelijk identiek. Tot op de bout. En da’s beslist geen straf. 

Eenvoud troef

Want ook deze telg in de immer aanwassende RE-familie kan rekenen op een beproefd, maar doodeenvoudig blokje. De luchtgekoelde 411cc SOHC-motor met vijfbak komt ongewijzigd overgewaaid van de Himalayan. En dus zijn ook de vermogens- en koppelcijfers identiek: de Scram 411 levert zo maximaal 24,3 pk bij 6.500 tpm en een koppelpiek van 32 Nm bij 4.500 tpm. Geen afwijkende tuning, one size fits all. Al bij de eerste meters valt op dat de bak zich voortreffelijk van z’n taak kwijt, met een niet-instelbaar maar soepel te bedienen koppelingshendel, en vijf versnellingen die perfect lijken afgestemd op dagdagelijkse snelheden. Bij vijftig tuf je onderin z’n drie, zeventig is laag in de toeren in vier, de overdrive in z’n vijf is bovenin geschikt voor eventuele snelwegkilometers. Op die drukke twee- of drievakswegen zal je evenwel niet vaak vertoeven gokken we.

Want hoewel deze Scram 411 met gemak richting 100-110 km/u spint (niet ‘sprint’, uiteraard) voelt het blokje zich duidelijk meer op z’n gemak als je net onder die snelheden tuft. Geen rush, maar rust. Met een boterzachte gasaanname waardoor de on/off op het gashendel niet erg opvalt, en een licht lijzige, maar lineaire opbouw richting rode zone. Een pittige versnelling om eender welke tractor in te halen, vereist bijgevolg een lagere versnelling, een pak toeren en wat langetermijnplanning. Maar ook dat heeft z’n charme.

We konden onderweg ook de standaard gemonteerde ‘Tripper’ wel appreciëren: het kleine ronde schermpje naast de kilometerteller, waarop je via je mobieltje en de RE-app turn-by-turnnavigatie kan projecteren (of nadien je ritstatistieken kan uitlezen). Werkt uitstekend en is een prachtige toevoeging op een motor van dit budget. Heerlijk. 

Sponzig

Quasi perfect rechtop, met het brede en achterover gekantelde stuurtje relax in de handen en de knieën onder een amper sportief te bestempelen hoek geduwd, zit je echt erg comfortabel in het herwerkte zadel. Stevig in het zadel geplant stuurden we de Indiase CEAT scramblerbanden zowel over B-wegen, door de stad als over een occasioneel stukje onverhard, waarbij geen zijstap te noteren viel. Ook niet als we het tempo flink opschroeven. Nu ja, wat heet, op een motor met 23 pk. Maar leuk én vertrouwenwekkend is ‘t wel. 

Dat laatste kan helaas niet gezegd worden van de voorrem, waarbij de bijtkracht verrassend beperkt is, en het sponzige gevoel in het remhendel lastig te plaatsen is gezien de staalomvlochten remleidingen. Vertragen vergt drie à vier gespierde vingers aan je rechterhand, waarbij je het niet-instelbare hendel vaak helemaal tot tegen het handvat trekt, zonder navenante remprestaties. Uiteindelijk rem je wel af, maar veel overschot zit er niet op. Lichtpuntje daarbij is de achterrem, die wél doet wat je ervan verwacht, zonder te vlot in het ABS te klikken.

Consequentie gezocht

De ophanging – bestaande uit een klassieke 41mm telescoopvork met 190mm aan veerweg, en een monoshock met 180mm veerweg – is duidelijk vooral op comfort gericht. Zo zakt de motor vlot enkele centimeters door z’n veren als ik m’n 69 kg erop parkeer. Rijdend valt vooral het speelse kaliber van die comfortinstelling op, die het vooraan verrassend genoeg uitstekend doet bij zware klappen – zoals snelheidsdrempels, die we doorgaans iets te snel aanvallen – maar de kleinere oneffenheden in het wegdek vrij snedig doorseint naar je polsen en armen. Bizar. Bochten aansnijden gaat dan weer erg kwiek, waarbij de soepele voortrein zich gewillig laat insturen en je – steevast licht deinend,  maar met vertrouwen – opnieuw op zoek mag naar toeren om vlot uit de bocht te accelereren.


Conclusie

Soms hoeft ‘t gewoon niet meer te zijn. Dat was de gedachte die me is bijgebleven na deze test. Voor amper 5.599 euro (5.799 euro in de ‘premium’-kleurstelingen) krijg je een boterzacht lopend blokje met een uitstekend presterende bak, een vrij comfortabele ophanging en een opvallende verschijning waarop ‘t erg fijn zetelen en tuffen is. Wind door de haren en harses, zorgen zijn voor morgen, dat idee. En met de euro’s die je uitspaart, kan je naar onze mening het best meteen in een update voor je voorrem investeren. Maar dan heb je voor minder dan 6.000 euro wel een geweldig leuke motor voor stad en boerenbuiten. Wij hollen alvast naar de bank.

Technische gegevens Royal Enfield Scram 411

Royal Enfield Scram 411

MOTOR

Type: Luchtgekoelde ééncilinder, SOHC 
Cilinderinhoud: 411 cc
Boring x slag: 78 x 86 mm
Kleppen/cilinder: 2 kleppen
Compressieverhouding: 9,5:1
Carburatie: Keihin elektronische injectie
Koppeling: natte multiplaat
Transmissie: vijfbak
Eindoverbrenging: ketting

PRESTATIES

Maximaal vermogen: 24,3 pk @  6.500 tpm
Maximaal koppel: 32 Nm @ 4.500 tpm

ELEKTRONICA

Rijwielgedeelte: Tweekanaals ABS

RIJWIELGEDEELTE

Frame: Stalen wiegframe
Vering voor: 41 mm telescoopvork, 190 mm veerweg
Vering achter: Monoshock, 180 mm veerweg
Rem voor: Enkele 300mm remschijf met tweezuigerremklauw
Rem achter: Enkele 240mm remschijf met enkelzuigerremklauw
Banden v/a: 100/90-19, 120/90-17 

MATEN & GEWICHTEN

Wielbasis: 1.455 mm
Zithoogte: 795 mm 
Gewicht: 185 kg  (droog)
Tankinhoud: 15 liter

PRIJS & INFO

Prijs België Vanaf 5.599 euro
https://royalenfield-benelux.com/