Zelfs wie de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd, had wel iets opgevangen over de gezamenlijke plannen van Bimota en Kawasaki. Die samenwerking komt – na de recente TESI H2 en KB4 (RC) tot een volgende worp: een allroad/’supertourer’ met naafbesturing én een supercharger. Nee, echt. Welkom, Tera.
Eh, waar beginnen we? Misschien met het meest in het oog springende element van de Tera: de naafbesturing, die we vorig jaar nog mochten testen op de Tesi H2. Een bijzondere constructie die even complex als geniaal is: het systeem splitst remmen, sturen en demping op, zodat elke functie afzonderlijk z’n werk kan doen, zonder elkaar te beïnvloeden. Elke kracht die op de voorzijde werkt – vering/demping, acceleratie/remmen, sturen- is voorzien van een eigen, direct belastingstraject. De besturing is wel aangepast ten opzichte van de Tesi H2, waardoor een stuurhoek van 35° mogelijk wordt – dik 8 ° meer dan op z’n leenheer.
Zo krijgt de Tera – zoals het een hoogpoter betaamt – meer veerweg. Nu ja, wat heet: 114mm en 135mm aan respectievelijk voor- en achterzijde, zijn bezwaarlijk veerwegen die je normaal met een streep onverhard associeert. Voor de demping heeft Bimota standaard voor Öhlins (TTX 36 voor en achter), al is er ook een semi-actief systeem van Marzocchi beschikbaar voor wie meer veerweg (145/165mm) wil. En hoewel het bandenprofiel misschien anders doet vermoeden, zet Bimota z’n Tera zelf in de markt als ‘supertourer’, waarbij de 17” gegoten wielen ook eerder in de richting van het asfalt lijken te wijzen.
Monsteren we ‘m even in detail, dan vallen vooral de uiterlijke parallellen met Kawasaki’s gamma op – respectievelijk met de Versys 1000 op de flank, de ZX-10R op de neus en de Z H2 aan het achterlicht. Een bijzondere combinatie, die wel werkt, wat ons betreft. Onder het opvallende kuipwerk schuilt niet enkel het 998cc grote, 200 pk en 137 Nm sterke blok uit de H2, inclusief supercharger. Om die kernbom in toom te houden, rekent Bimota op de elektronica die Kawasaki meelevert: van het Kawasaki Cornering Management Function (KCMF), over de instelbare tractiecontrole (KTRC), cruisecontrole, Kawasaki launchcontrole (KLCM), intelligent ABS (KIBS), tot een up/down quicshifter (KQS).
Aangezien de bruut op een bepaald moment wel eens tot een halt moet komen, heeft Bimota z’n Tera uitgerust met Brembo Stylema’s (2x330mm remschijven + radiaal gemonteerde vierzuigers) vooraan en een enkelzuigerremklauw met 220mm remschijf achteraan. Met een 22-litertank doet de gemiddelde sporttourer minstens 400-450 kilometer, maar gezien z’n inborst durven we hier gokken op ongeveer de helft van dat bereik…
Op prijzen en beschikbaarheid is het nog even wachten – maar zet u alvast schrap…