avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    08 nov 2022, 13:52    0   

De nieuwe Benelli Tornado Naked Twin 500 is een sportieve nieuwkomer voor het herboren merk uit Pesaro, die een fikse knipoog vormt naar het succesvolle raceverleden van de Italianen. Hij bouwt verder op het platform van de TRK 502 en de Leoncino 500, en moet de toon zetten voor een volledig nieuwe reeks Benelli-motoren.

De nieuwkomer pakt uit met erg verfrissende looks, en een agressieve koplampsectie die ook op de toekomstige, sportieve nakeds van het merk te zien zal zijn. De tweecilinder levert een maximumvermogen van 47,6 pk (35 kW) bij 8.500 tpm en een maximumkoppel van 46 Nm bij 6.000 tpm. Er is ook een nieuw koppelingsdeksel en transmissiedeksel ontworpen dat past bij de positie van de motor in het nieuwe frame en de styling van de motorfiets. Daarbovenop heeft Benelli ook updates voorzien aan het uitlaatsysteem.

De Benelli Tornado Naked Twin 500 steunt op een stalen buizenframe met een wielbasis van slechts 1.451 mm, terwijl de vering bestaat uit een 50 mm UPSD-vork en een swingarm met centraal gemonteerde monoshock (veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar). De remmerij bestaat uit een semi-zwevende dubbele schijf met een diameter van 320 mm vooraan met een radiale vierzuigerremklauw, en een 260mm remschijf met een zwevende éénzuigerremklauw achteraan. ABS is uiteraard standaard. Om de 17-inch, witte, aluminium velgen liggen 120/70- en 160/60-banden.

De brandstoftank heeft een inhoud van 14 liter. De Tornado Naked Twin 500 pronkt verder met een knap vijfduims TFT-dashboard en in de handkappen geïntegreerde richtingaanwijzers. De koplampcluster is volledig led, terwijl het achterlicht geïntegreerd is in de richtingaanwijzers.