avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    25 nov 2021, 10:42    0   

Na de X-Cape 650 presenteerde Moto Morini in Milaan z’n 6 1/2 – zeg maar Seiemezzo. Een knappe nakedbike die het merk twee jaar geleden al presenteerde op de EICMA, maar die nu pas in z’n definitieve vorm werd gegoten. Nu ja, eigenlijk moet dat ‘vormen’ zijn: de 6 1/2 komt er immers meteen in twee versies.

De tweeling onderscheidt zich in eerste instantie door ’t addendum bij de naam: STR of SCR. De 6 1/2 STR heeft een sportievere set-up en pronkt met lichtmetalen wielen en een lager stuur. De 6 1/2 SCR neigt dan weer naar een pure scrambler: het stuur met dwarsstang, spaakwielen (voor tubeless-banden), een verhoogd voorspatbord, goudkleurige voorvorkpoten, een nacelle, en een lederen zadel met gestikte naden.

Identieke basis

De technische basis is identiek: van het stalen buizenframe tot de alu achterbrug. De wielen meten 18 duimen vooraan en 17 stuks achter, met respectievelijk 120/70 en 160/60-banden er omheen gesjord. Beide versies pakken ook uit met een 43mm Kayaba UPSD-vork met 120 mm veerweg en een centraal geplaatst Kayaba monoshock achter (120 mm veerweg). De remmen worden aangeleverd door Brembo, waardoor twee 298mm-remschijven kunnen rekenen op tweezuigerremklauwen en een 255mm-remschijf achter, het ABS is Bosch 9.1 Mb en kan je uitschakelen.

De 649cc staande twin delen beide broertjes dan weer met de X-Cape. Het blok beschikt over dubbele bovenliggende nokkenassen die elk vier kleppen bedienen. De paralleltwin levert een maximaal vermogen van
60 pk bij 8.250 tpm, en presteert een maximaal koppel van 54,9 Nm bij 7.000 tpm. Goed voor een topsnelheid van 175 km/u. Geen cijfers om van achterover te vallen, maar ruimschoots voldoende voor dagdagelijks gebruik.

Beide motoren hebben een zithoogte van 810 mm, beschikken over een brandstoftank van 15 liter en wegen droog aan de haak net 200 kg. Vanuit dat goed behapbare zadel kijk je uit op een vijfduims tft-kleurenscherm, waaraan een module met Bluetooth-connectiviteit is gekoppeld. Naast de versie op vol vermogen, zullen beide Seiemezzo’s ook verkrijgbaar zijn in een A2-versie van 35 kW.

Prijzen zijn voorlopig niet bekend.