avatar Gijs GilisGijs Gilis    21 apr 2022, 10:24    0   

Zo nu en dan nemen we graag een kijkje bij veilingen van zeldzame en minder zeldzame motorfietsen die over de hele wereld worden gehouden. Een van deze veilingen, die Bonhams jaarlijks onder de naam ‘The Spring Sale – The International Classic MotorCycle Show’ organiseert, trekt in het bijzonder onze aandacht. De veiling staat gepland voor 23 en 24 april. De veilingcollectie is groot, met zo’n 540 lots, waaronder een echte zeldzaamheid.

Ferrari moeit zich

We hebben het over de 832cc MV Agusta Boxer van 1977, een van de twee die in het Verenigd Koninkrijk werd verkocht voordat Ferrari het gebruik van dezelfde naam voor een van zijn auto’s opeiste. Noodgedwongen moest MV Agusta de naam van het model veranderen in ‘Monza’. Bovendien, zoals te lezen is op de Bonhams-website waar de kavels te zien zijn en waar nieuws over de te koop staande motorfietsen te vinden is, schijnt juist dit exemplaar aan Phil Read te zijn gegeven: de zevenvoudig wereldkampioen en rijder voor MV Agusta zelf sprak er enthousiast over.

Een van de snelste productiemotoren

De MV Agusta Boxer is de evolutie van de viercilinder-wegmotoren die hun carrière begonnen met 600cc, alvorens uit te komen bij de 750S America. Het tot 832cc opgevoerde blok vormt het hart van de Monza, die met 230 km/u voor zijn tijd een van de snelste productiemotoren was. Niet slecht voor een motorfiets met een vermogen van ongeveer 80 pk. De Boxer/Monza was echter ongeveer twee keer zo duur als zijn Japanse tegenhangers, mede dankzij een eersteklas technische uitrusting met aluminium wielen, een drievoudig Brembo-schijfremsysteem, een spectaculair uitlaatsysteem met vier geluiddempers en een kuip in volledige jaren 70-stijl.

Rond de 60.000 euro

Het te koop aangeboden model lijkt in uitstekende staat te verkeren en werd voor het laatst gebruikt in december 2021, heeft een kilometerstand van ongeveer 18.500 km en is bestemd voor rijke verzamelaars die van Italiaanse motorfietsen houden. De door Bonhams voorgestelde prijs ligt tussen 40.000 en 50.000 pond, tegen de huidige wisselkoers zo’n 48.000 en 60.000 euro, een waarde die in de toekomst nog zou kunnen stijgen. Eerder werd de andere Boxer, ook geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, eveneens op Bonhams voor 66.143 euro verkocht.