avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    14 jan 2020, 14:08    0   

Extinction Rebellion, de harde kern van de klimaatjongeren, gaat zaterdag 18 januari protestacties houden op de Brussels motorshow. Ze gaan dat o.a. doen door zich met superlijm aan voertuigen te kleven en één en ander te overgieten met fake bloed.

Zaterdag 18 januari belooft de drukste dag van het Salon te worden. De rebellen tegen uitroeiing zien de Brussels Motorshow als het ‘Salon van de leugens’. Volgens hen liegen de fabrikanten als ze met voertuigen komen die beter zijn voor klimaat en luchtkwaliteit. Ze nodigen iedereen uit om deel te nemen aan “geweldloze maar disruptieve acties”. Op hun website waarschuwen ze de kameraden betogers er ook voor dat hun acties kunnen leiden tot arrestaties. Maar dat is part of the game, er staat ook te lezen wat te doen bij een arrestatie en er wordt een achttal manieren voorgesteld om te protesteren.

Naast het hoger genoemde vastlijmen aan voertuigen en het overgieten met fake bloed, zijn ook nog True Death (het voor dood gaan liggen naast of op een motor of auto), Spraying Truth (het bespuiten van voertuigen of reclameborden) en het stoppen van auto’s van mensen die naar het salon komen een goede optie om duidelijk te maken dat “auto’s – en we nemen aan ook motoren – aangedreven door benzine, elektriciteit of welke energiebron ook niet langer kunnen opgevoerd worden als het symbool van menselijke vrijheid en zelfverwezenlijking.” Verder gaat het o.a. over “de perverse druk die auto- en oliebedrijven uitoefenen op de bevolking en over hoe de voertuigen op het salon een rem zijn op de ontwikkeling van onze maatschappij.”

Het is Extinction Rebellion bittere ernst en de acties worden aangekondigd op ER-website, vergezeld van advies over hoe de acties moeten uitgevoerd worden en wat de gevolgen kunnen zijn. Met dat laatste: toch even opletten dat je je als rebellerende jongere niet vastkleeft aan pakweg een Harley van een Hell’s Angel.

Salon-organisator Febiac neemt de situatie ernstig omdat de acties niet alleen voor veel schade maar ook voor paniek kunnen zorgen. Op de drukste dag van de Brussels Motorshow is paniek in de massa geen goed idee. Op andere dagen ook niet.

Extinction Rebellion voorziet zijn acties tussen 13 en 16 uur, maar vraagt de actievoerders al eerder op het salon aanwezig te zijn. Gekleed als u en ik en dus moeilijk te herkennen. Bronnen melden dat een aantal fabrikanten al extra camera’s rond de stand hebben laten installeren. Veel meer kan er niet gedaan worden.