avatar Gijs GilisGijs Gilis    28 apr 2022, 17:57    0   

De Gaokin Thor GK 1000 werd een paar maanden geleden onthuld, maar nu is bevestigd dat de motorfiets in productie zal gaan. De machine wordt gebouwd door Chongqing Gaokin Industry Co. Dat is een industrieel concern dat niet alleen motoren voor diverse toepassingen, motorfietsen (voor eigen merken, maar ook westerse merken) en transmissiesystemen produceert, ook bouwen ze de in Europa bekende Brixton-motorfietsen. Die Brixtons worden onder de namen Crossfire 500 en Cromwell 1200 gedistribueerd door het Oostenrijkse KSR, dat een directe technisch/stilistische samenwerking heeft met de Chinese groep waartoe Gaokin behoort. Dit doet vermoeden dat de nieuwe Thor GK 1000 ook naar Europa komt, misschien wel onder de naam Brixton.

Nieuw motorblok

De zaak is dubbel interessant omdat de Thor GK 1000 een nieuw motorblok heeft. Terwijl de Cromwell 1200 wordt aangedreven door een 80 pk sterke staande twin, in feite ontworpen om te concurreren met de Triumph Bonneville, maakt de nieuwe Thor gebruik van een V2 met een cilinderinhoud van 997cc. Het blok is in staat om iets minder dan 90 pk (66 kW) te leveren, goed voor een topsnelheid van 198 km/u. De eindoverbrenging is een riem. Ook is er een elektronische gasklep aanwezig, mappings en tractiecontrole, terwijl het display te koppelen is aan je smartphone.

Meer specs

De motor past in de Amerikaanse school van custom bikes, maar het blok zou natuurlijk verschillende modellen kunnen uitrusten. De Thor heeft een frame van een aluminiumlegering, dat ook als designelement wordt gebruikt. Andere specs: een lange wielbasis (1.665 mm), 18-inch wielen (130/70- en 240/40-banden), zithoogte van slechts 680 mm en een opgegeven gewicht met een volle tank (20 liter) van 269 kg. Hij heeft Bosch-ABS, KYB-vering en J.Juan-remklauwen. De onofficiƫle prijs in China bedraagt 7.200 euro.