avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    01 feb 2021, 18:04    0   

Januari is voorbij en normaal kijken we dan terug op de motorverkoop op het salon van Brussel. Geen vliegende start voor de motorverkoop in 2021, in januari werden bijna 40 procent minder motoren verkocht dan in dezelfde periode in 2020.

Veel mogelijke oorzaken

In de speciale januari maand waarin Corona weegt, sommige motormerken hun nieuwe modellen nog niet getoond hebben en er geen salon van Brussel was, moeten we stellen dat de inschrijving van nieuwe motoren eerder een rollende start neemt dan met een knal te beginnen. In totaal zijn er 39 procent minder motoren ingeschreven dan vorig jaar. Ook het feit dat heel wat merken hun promoties ook tot ver in februari nog laten lopen, heeft daar wellicht een invloed op.

Geen vliegende start

De hiervoor aangehaalde redenen kunnen daar een oorzaak van zijn. Ook opvallend: merken die grote promoties doen – zoals BMW, Honda en Kawasaki – bevolken de top drie. Allen met een kleine tot matige daling in verkoop. KTM deed weinig of geen speciale acties en moet nog een aantal modellen aan het publiek tonen en verliest in januari meer dan de drie voorgangers – maar staat desondanks nog wel op de vierde plek qua inschrijvingen. Grote stijger in de top 10 is Royal Enfield op de zevende plek.

Het lijkt er dus op dat het koopgedrag meer gespreid zal worden en dat er op een andere manier promotie zal gevoerd worden. Met andere woorden: wellicht is het eind april eer we kunnen zeggen of 2021 de trend van de goede verkoop in 2020 zal verder zetten.

Lees ook: Motorverkoop steeg in coronajaar 2020 t.o.v. 2019

Gerelateerd: BMW gaat niet meer naar grote motorshows

Bron: Febiac