avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 aug 2023, 17:27    0   

Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn op Triumph-presentaties – vooral dan die waar een sportief geurtje aan zit. “Allemaal goed en wel, maar wanneer komt die Daytona nu terug?”. Waarna de Britse ingenieurs even zuchten, en vervolgens voor de elvendertigste keer uitleggen dat die er niet komt. Te weinig vraag, te duur, lastig om dat kuipwerk in massaproductie te steken, voldoende aftermarket-alternatieven te vinden, blabla. Maar waarom is er dan zopas een testmodel van de Daytona gekiekt? Een dwaalspoor uit Hinckley, of is er meer aan de hand?

2019: de comeback van de Daytona

Even terug naar exact vier jaar geleden. Toen kwam Triumph immers wél op de proppen met een nieuwe Daytona: de Daytona 765 Moto2, die geënt was op de nieuwe Street Triple 765 en dik 128 pk presteerde. Nagenoeg elk onderdeel was het motorische neusje van de zalm, zoals de volledig instelbare Öhlins-ophanging, Brembo Stylema-remklauwen en een set Pirelli Diablo Supercorsa SP-rubber rond alu wielen. Helaas betrof het een limited edition op 765 stuks voor Europa en Azië die – u raadt het al – in een mum van tijd uitverkocht waren. En toen… Werd het stil. Tot nu.

2023: Spypics

De concullegae van RideApart hebben de hand kunnen leggen op een reeks spionagefoto’s van een nagelnieuwe Triumph Daytona. Meer bepaald een Daytona 660! Die zou immers gebaseerd zijn op het blok dat ook in de Trident 660 en Tiger Sport 660 huist. Een verrassende keuze gezien de legendarische insteek van de sportiefste telg in de familie. De 660cc triple dus, die een relatief bescheiden 81 pk (10.250 tpm) en 64 Nm (6.250 tpm) presteert en kan rekenen op een zesbak.

Op het eerste zicht treffen we niet al te veel ’top spec’-materialen op de gekiekte versie: van de standaarduitlaat en dito spiegels van de Trident, over de zwarte, gegoten alu wielen, tot de Showa UPSD-vork en de Nissin-remmenwinkel. Het dashboard lijkt dan weer overgenomen van de Tiger Sport 660, terwijl ook de ergonomie eerder sporttourer lijkt qua insteek, dan rasechte racer. Het kuipwerk lijkt dan weer als twee druppels water op de kopkuip van de 2019-revival.

Meer dan kijken en vergelijken zit er momenteel niet in – dus wachten we in spanning af wat het eindresultaat wordt. En of er ook een – pretty please – 765RS-variant komt. Wij houden u zoals steeds op de hoogte.

Geef een antwoord