avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    21 sep 2023, 16:08    0   


Als we het juist hebben geïnterpreteerd, zou de Suzuki GSX-S1000GT binnenkort wel eens het gezelschap kunnen krijgen van een X-variant. Er zijn immers homologatiedocumenten opgedoken waarin de details wijzen in de richting van een langere, hogere, tragere en zwaardere variant. Dat alles lijkt in de richting van een allroad te wijzen…

X van crossover?

Na de Suzuki GSX-S1000 roadster en de GSX-S1000GT sporttourer, lijkt er nu een reiswaardige hoogpoter of crossover op het programma te staan. De ‘X’ van de naam wordt daarin alvast vermeld, wat wel eens vaker opduikt bij crossovers of hoogpoters – op z’n Engels kan je ‘X’ immers uitspreken als ‘cross’. Maar er zijn meer weggevers.

Zo deelt de X z’n viercilinder lijnmotor met de S en de GT, en ook de vermogen- en koppelcijfers blijken aanvankelijk identiek: 152 pk en 106 Nm. Al valt er wel een belangrijk verschil te noteren bij de topsnelheid. Daar wordt nu 215 km/u vermeld, terwijl dat bij de GT nog 240 km/u was. Dat zou een gevolg kunnen zijn van de gewichtstoename enerzijds (232 kg vs. 226 voor de GT en 214 voor de S), al lijkt ons dat wat kort door de bocht. Een meer waarschijnlijke verklaring is een aanpassing in de versnellingsverhoudingen.

Ook qua proporties wijst alles in de richting van een hoogpoter: de wielbasis is langer (+10mm), evenals de totale lengte (+10mm), het stuur is een pak breder(+100mm), en het (vermoedelijk verstelbare) windscherm zou tot 1350mm hoog staan (+135mm). Die aanpassingen doen denken aan langere veerwegen en/of een groter voorwiel.

Nog even geduld

Voor meer details is het voorlopig wachten op de officiële onthulling, al lijkt die niet al te lang meer op zich te laten wachten. EICMA begint over ruwweg een maand, en de homologatiedocumenten zijn behoorlijk specifiek. Dus die GSX-S1000X lijkt ons er wel te gaan komen, in 2024.