avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    08 aug 2023, 17:23    0   

Er gonst wat rond Honda’s Africa Twin. De huidige generatie is inmiddels bijna vier jaar op de markt, en zou binnenkort wel eens een grondige update kunnen krijgen. En hoewel de geruchten niet nieuw zijn, lijkt het erop dat 2024 het jaar van de waarheid wordt…

Het zou wel eens een levensnoodzakelijke update kunnen worden voor Honda’s steltloper. De Africa Twin is een bijzonder fijne machine om zowel op als naast het asfalt mee te rijden – begrijp ons niet verkeerd – maar de concurrentie heeft allesbehalve stil gezeten. Terwijl de middenklasse hoogpoters het gat richting Africa Twin stilaan dichtrijden, groeit ook de concurrentie aan de andere kant van het segment. Zeker nu BMW z’n nieuwe R 1300 GS om de hoek loert, is het tijd voor actie.

Dat zou goed moeten komen, als we de laatste geruchten mogen geloven. Daaruit blijkt immers dat Honda van plan is om een flink gemoderniseerde Africa Twin te presenteren. Het nieuwe model zou al onthuld kunnen worden op de EICMA in november, en gericht zijn op een uitrol in 2024.

Volgens de verschillende patenten die Honda heeft aangevraagd voor de nieuwe generatie Africa Twin, zou de nieuwe AT wel eens kunnen uitpakken met directe injectie of een supercharger. Waanzin. Een groei van de motorinhoud – momenteel 1.084 cc – zou eveneens op het programma staan. Als we die twee optellen, zou ook vermogensgewijs een flinke sprong mogelijk moeten zijn. En dat kan geen kwaad, in tijden waarin zowat alle concurrenten richting 140 pk en meer evolueren, terwijl de AT rond de 100pk-grens blijft hangen. Voorts is zo goed als zeker dat de nieuwe Africa Twin ook een radarsysteem zal hebben om adaptieve cruisecontrole en dodehoekdetectie te kunnen voorzien..