avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    31 jan 2022, 11:31    0   

Na een onderbreking van twee jaar is het eindelijk opnieuw van dattum. De Red Bull Erzbergrodeo in Stiermarken zal dit jaar doorgaan. Van 16 tot 19 juni 2022 zullen endurorijders uit de hele wereld opnieuw de beruchte “Ijzeren Berg” (proberen) trotseren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, als we de beelden en onderstaande video zo even bekijken…

Hoeven we u nog uit te leggen wat ’t evenement de afgelopen twee jaar in een flinke winterslaap heeft gehouden?Net zoals alle grote evenementen van de afgelopen twee jaar, werd ook de Erzbergrodeo door corona in de tang gehouden. Zonde, want het evenement, dat intussen al voor de 26e keer plaatsvindt, wordt beschouwd als het grootste motor offroadfestival ter wereld. Nu de inschrijvingen opnieuw vlotjes binnenlopen, heeft organisator Red Bull nu de eerste details bekendgemaakt.

Meer dan 1.000 deelnemers

Op de website van het evenement blijkt dat de pauze van twee jaar weinig effect gehad heeft op de populariteit van de Rodeo, integendeel. De deelnemers lijken nog meer gebrand op een deelname. “Momenteel kregen we 1.200 inschrijvingen binnen uit heel Europa. Voorlopig is er ook contact met rijders uit andere continenten, maar we moeten even afwachten hoe de pandemie zich doorzet. Dan denk ik aan mogelijke reisbeperkingen en dergelijke. Maar we kunnen ervan uitgaan dat we tegen april een volledig startveld zullen hebben voor de Erzbergrodeo 2022”, vertelt evenementmanager Karl Katoch. Een flinke opsteker, voor zowel de organisatie als het deelnemersveld.

In de afgelopen tweeënhalf jaar is de Erzberg bovendien opnieuw helemaal veranderd door de lokale ertswinning. Bij de aanleg van het parcours staan de organisatoren dus voor nieuwe uitdagingen. Al zit ’t timinggewijs wel snor: dankzij de vrij zachte winter in het gebied, kon de organisatie al veel nieuwe en oude delen van het traject bekijken en evalueren. Komt goed!

Nieuwe regels

Kwestie van de beklimming van de Erzberg nog iets moeilijker te maken dan hij al was, heeft de organisatie nieuwe regels in ’t leven geroepen. Zo is het hele parcours uitgeroepen tot ‘no-helpzone’. Wat in wezen betekent dat deelnemers gedurende de hele race geen hulp mogen krijgen van toeschouwers, mecaniciens of andere teamleden. Bovendien zullen er op het bijna 35 kilometer lange parcours geen tank- of oplaadpunten meer zijn, zodat de deelnemers de hele race met één tank- of accutank zullen moeten afleggen. Dat is in het verleden de dooddoener gebleken voor enkele – vooral elektrische – rijders. Doseren, jongens!

Wie na het zien van onderstaande video nog geen last heeft van klamme handen of een stroompje angstzweet langs de ruggengraat: inschrijven kan hier.