avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    03 nov 2020, 17:08    0   

In Duitsland wil men motoren die meer dan 95dB produceren hard gaan aanpakken. De linkse milieupartij bij de Oosterburen, Die Grünen, wil naar het Tirools model ook andere gebieden die ‘getroffen worden’ door motorlawaai vrijwaren van wat ze als een te hoge geluidsproductie beschouwen.

“Die van jou lijkt me nogal luid, hé maat…”

85 of minder…

De groenen riepen vorige week in de Bondsdag op om een rijverbod uit te vaardigen op alle motoren die deze limiet overschrijden. Als na drie maanden blijkt dat dit onvoldoende effect heeft, willen ze de geluidsnorm in stilstand nog verder naar beneden brengen. In hun voorstel staat te lezen dat ze streven naar motoren die onder alle omstandigheden (dus ook rijdend) de grens van 80 dB niet overschrijden.

Ter indicatie: 80 dB is het geluid van een drukke verkeersweg. 80dB is een geluidsniveau waarnaar je volgens experts 8 uur per dag veilig kunt luisteren. 75 dB is een scheerapparaat, 100 dB is een popconcert of wat je hoort tijdens een bioscoopfilm. Die Grünen willen ook verder ingaan op een voorstel van een half jaar geleden om op zon- en feestdagen op bepaalde routes een rijverbod uit te vaardigen. Niet emissienormen maar lawaai lijkt de grote vijand te worden. Duitsland heeft al jaren de strengste motorkeuring van Europa.

Foto’s: Shutterstock

Lees ook: Technische keuring op komst in 2022