avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    13 okt 2022, 16:49    0   

Het blijft voorlopig bij een hardnekkig gerucht, maar Indiase motormedia menen het zeker te weten. Wereldspeler Bajaj – dat hier vooral bekend staat om z’n samenwerking met onder meer KTM en Triumph – zou het historische Britse merk Vincent opgekocht hebben. Voor alle duidelijkheid: geen van de betrokken partijen, noch Bajaj, noch de huidige eigenaars van Vincent, heeft momenteel bevestigd dat de verkoop daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Vincent Motorcycles werd in 1928 opgericht door Philip Vincent. Pas twintig jaar later zou het merk écht groot worden na de lancering van de Black Shadow- en Black Lightning-modellen. Die pakten immers uit met éénliter V-twin-motoren, die standaard ruwweg 55 pk presteerden. Destijds voldoende om met de titel van ‘snelste motor ter wereld’ te mogen pronken, want uit een opgeboorde versie wist het merk destijds maar liefst 240 km/u te halen. Helaas ging de motorbouwer amper enkele jaren later al op de fles, waarna de merkrechten van vader op zoon werden doorgegeven – zonder verder gevolg.

Tot nu, dan toch: Bajaj zou de rechten opgekocht hebben en z’n zinnen gezet hebben op een revival van het merk. Royal Enfield en BSA achterna? De vraag is vooral – als het rumoer klopt – of er dan nieuwe modellen zitten aan te komen die gebaseerd zijn op de originelen, of dat de Indiërs voor een volledige tabula rasa gaan. Die eerste denkpiste lijkt ons waarschijnlijker…