avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    27 okt 2022, 17:00    0   

BMW’s roadster-met-boxer, de R 1250 R, krijgt voor 2023 nieuwe kleurtjes, een uitgebreide standaarduitrusting en een pak nieuwe opties aangemeten.Net zoals voorheen zorgt de gekende tweecilinder boxermotor voor de aandrijving. De cilinderinhoud blijft ongewijzigd op 1.254cc, waardoor het blok – mede dankzij ShiftCam – nog steeds een potige 136 pk presteert. 

ECO-modus

Voor 2023 worden DTC (Dynamic Traction Control) en de nieuwe ECO-rijmodus standaard. Die laatste moet de rijder toelaten om het maximale uit de tank te puren en een grotere actieradius te bereiken. In de ECO-modus wordt de rijder aangemoedigd om zo zuinig mogelijk te rijden met een zachte gascurve en een teruggeschroefd motorkoppel. Daarbij toont TFT-kleurendisplay bovenaan een soort rendement van uw ecologisch rijden. De Pro-rijmodi en MSR (dynamische regeling motorrem) blijven betalende opties.

Standaard BMW R 1250 R (Icegrey)

Geavanceerd remmen

Ook op vlak van de remmerij krijgt de R 1250 R een update. Zo krijgt de nieuwste versie standaard Integral ABS Pro aan boord, waarbij de ABS-reactie wordt afgestemd op de hellingshoek en de gekozen rijmodus. Dankzij het eveneens standaard gemonteerde DBC (Dynamic Brake Control) verlaagt de motorsturing het koppel tijdens het remmen, zodat de remkracht op het achterwiel optimaal kan worden benut. 

Verlichting en infotainment

De R 1250 R krijgt van BMW standaard een nieuwe LED-koplamp aangemeten (adaptieve bochtenverlichting optioneel te verkrijgen), evenals nieuwe LED-richtingaanwijzers en -dagrijverlichting. Het gekende TFT-kleurenscherm blijft trots op z’n plek, maar krijgt nu ook een Sport-interface, waarop je de huidige en maximale hellingshoek kan aflezen, en de interventies van de verschillende rijhulpjes kan gadeslaan. Tot slot komt de R 1250 R ook met een standaard Intelligente Noodoproep én een USB-laadpunt met 2.400 mA laadstroom. Dat laatste komt bovenop de reeds aanwezige 12-Voltstekker en de USBA-aansluiting (5V). Wie ook zadelverwarming wil, kan die nu ook terugvinden in de optiecatalogus. 

Verschillende versies

In z’n basisversie krijgt de nieuwe BMW R 1250 R een Icegrey-kleurtje aangemeten, dat over een zwart frame wordt gedrapeerd. Voor wie ‘t iets spannender mag, hebben de Duitsers ook een Triple Black- en Style Sport-versie in de aanbieding.

  • Style Sport:

Racingblue metallic, wit frame, goudkleurige remklauwen voor en achter, zwart sportstuur, blauwe motorspoiler, seatcover in lakkleur.

  • Triple Black:

Blackstorm metallic met agaatgrijs frame, goudkleurige remklauwen voor en achter, een RVS radiatorrooster en bellypan, Pure tankbekleding, seatcover in lakkleur.