avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    02 sep 2019, 13:36    0   

10 eenvoudige tips

1. Iets lagere bandendruk

Wie intensief wil rijden bij warm weer, kiest beter voor 100 gram minder vooraan en soms tot 200 gram achteraan. 

2. Natte Buff

Wie de nek koel houdt, houdt het lichaam koel. Een Buff (of ander sjaaltje) in koud water dompelen, uitwringen en aandoen. Als je te warm krijgt: Repeat!

3. Investeer in lichte motorkledij

Een investering in een zomeroutfit loont de moeite. Omdat rijden met te warme kledij gewoon uiterst oncomfortabel is. Wat op zijn beurt soms de veiligheid zelfs in het gedrang brengt. Moderne zomerkleding is tegelijk licht en beschermend. Er is ook doorwaaikleding op de markt. Dat gaat nog een stap verder dan geventileerde kledij. Maar toch blijft de bescherming goed.

4. Koelende onderkleding 

In de betere motorzaak vind je koelende onderkleding. Zorgt voor een extra koelend effect. Ontwikkeld voor de woestijn en warme landen, maar zeker ook van toepassing hier in de komende dagen.

5. Koel je motor

Wie een vloeistofgekoelde motor heeft, checkt best of de koelvloeistof op het hoogste niveau staat. Zorg er ook voor dat bij het bijvullen altijd koelvloeistof en geen gewoon water gebruikt wordt; vooral omwille van de betere koelende en smerende eigenschappen. 

7. Hydrate or die

Zo’n vaart zal het niet lopen, maar zorg er wel voor dat je genoeg drinkt. Studies hebben uitgewezen dat motorrijden in elke vorm fysiek veeleisender is dan autorijden. Bij sportief rijden op de openbare weg, kan de hartslag tot 130 slagen per minuut stijgen. Het vochtverlies via transpiratie is niet te onderschatten. Zorg ervoor dat je tijdig drinkt en zelfs drinkt nog voor je dorst hebt.

8. Smeren

De nek is vaak het enige slecht beschermde lichaamsdeel. Smeer hem in met een zonnecrème factor 50, want uren op de motor, kan zorgen voor zwaar verbrande huid en zelfs een zonneslag. 

9. Vermijd de warmste momenten

Indien je niet goed tegen de hitte kunt, probeer je rit te onderbreken tussen 14 en 16 u. Dat is het heetste moment van de dag. Probeer ook je motor zo vaak mogelijk uit de zon te parkeren. Fel zonlicht is – vooral bij oldtimers, minder erg voor moderne motoren – niet goed voor de lak.

10. Geniet

Ook al kan het voorgaande nuttig zijn, denk niet al te veel na vooraleer te gaan rijden. Rijplezier staat voorop. 

Foto: Shutterstock