avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    26 jan 2021, 17:53    0   

KTM toont de 2021 1290 Super Adventure S. Een model dat zowel qua prestaties als uitrusting nieuwe normen stelt in het gamma van de Oostenrijkse constructeur. Hij zal in maart in de showrooms staan.

Persbericht – De KTM 1290 SUPER ADVENTURE S vertegenwoordigt de derde generatie 1000+ cm3 KTM ADVENTURE-modellen. Het is de sportiefste en meest technologisch geavanceerde Adventure-motor die ooit van de productielijn in het Oostenrijkse Mattighofen is gerold. Dit is een prestatiegerichte Adventure-motor, ontworpen om de voordelen van een Sports Tourer te bieden, zoals goede ergonomie en comfort op elke ondergrond.

Belangrijkste kenmerken 2021 KTM 1290 Super Adventure S

  • Vernieuwde ergonomie -> nieuwe brandstoftank, lager zadel en nieuwe kunststof elementen
  •  Aangepast plaatwerk -> korter chassis, nieuw subframe en langere swingarm
  •  Geoptimaliseerde gewichtsverdeling -> meer wendbaarheid en comfort
  •  Nieuwe generatie elektronica -> innovatieve ACC en vernieuwde bochten-MTC
  •  Intuïtiever 7” TFT-scherm -> optimale toegankelijkheid
  •  Herontworpen stuurschakelaars, verbeterde Connectivity Unit
  •  Herwerkte 1301 cm3 LC8-motor -> 160 pk en 138 Nm
  •  Nieuwe generatie semi-actieve schokdemping
  •  Vernieuwde optionele technologie -> Suspension Pro, Rally Pack en Tech Pack

Nieuwe ergonomie

Met het oog op betere rijeigenschappen is het chassis van de KTM 1290 SUPER ADVENTURE S aangepast om de gewichtsverdeling en wendbaarheid te verbeteren. Om een scherpere bochtenervaring te geven, is het balhoofd 15 mm naar achter geschoven. Bovendien draagt de langere opengewerkte swingarm toe aan een stabieler gevoel onder acceleratie. Het subframe is ontworpen voor een lagere zithoogte.

Keyless


De rijder zit rond een nieuwe key-less te vullen brandstoftank van 23 liter en bodyplaten. Elk deel van het plaatwerk is geanalyseerd om de rijervaring niet te hinderen. Het nieuwe zadel heeft twee niveaus en is 20 mm verstelbaar. Ook aanpasbaar zijn de stuurschakelaars, het nieuwe TFT-scherm en het windscherm dat 55 mm verstelbaar is. De KTM 1290 SUPER ADVENTURE S blinkt dan ook vooral uit door het lager gelegen zwaartepunt en de verfijnde gewichtsbalans.

Adaptieve Cruise Control

Tijdens een rit krijgt de rijder ondersteuning van de nieuwe generatie elektronische hulpmiddelen, met een minder ingrijpend niveau van traction control in de modi RAIN, STREET, SPORT, OFFROAD en een bijgewerkte (optionele) RALLY-mode. Om vlot ter bestemming te komen, is de KTM 1290 SUPER ADVENTURE S voor 2021 uitgerust met een innovatief Adaptive Cruise Control-systeem. Dit radar systeem is ontwikkeld in samenwerking met Bosch en past automatisch de veilige afstand tot voorliggend verkeer aan op basis van vijf niveaus. Die zijn af te stellen met de vernieuwde stuurschakelaars.

De rijervaring wordt verder verbeterd met het gloednieuwe 7” TFT-scherm, dat is aangesloten op de nieuwe Connectivity Unit voor een naadloze koppeling met een smartphone

Vernieuwd Euro5 blok

De herziene en Euro5-gekeurde V-twin vormt het hart van de KTM 1290 SUPER ADVENTURE S. De 160 pk en 138 Nm komen nu uit een lichter pakket (-1,6 kg), dankzij dunnere carters en een nieuw oliecircuit. De motor ademt door een vernieuwde tweekoppige uitlaat en schakelt met behulp van een gewijzigd PANKL-versnellingsmechanisme, wat de optionele Quickshifter+ verbetert.

Verder is de hellingshoek-afhankelijke Motorcycle Traction Control voorzien van twee afzonderlijke controllers, één voor wielslippen en een andere voor de hellingshoek, elk met eigen data en strategieën. De bochten-ABS en offroad-ABS systemen maken deel uit van de nieuwe Bosch Motorcycle Stability Control, terwijl Motor Slip Regulation optioneel is.

Semi actieve schokdemping

De KTM 1290 SUPER ADVENTURE S zoeft pijlsnel over hobbelige paden dankzij een nieuwe generatie WP APEX-schokdempers met Semi-Active Technology. Deze SAT verbetert de demping door middel van nieuwe kleppen, terwijl de 6D-hellingshoeksensor direct signalen naar de unit stuurt voor een goede bewaking van het rijgedrag.

Lees ook: Vers van het mes: de 2021 KTM 890 Duke


Meer weten over KTM’s nieuwste?