avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    15 jul 2021, 11:11    0   

Ze laat zich graag rondvoeren in een zwaarbeveiligde en benzineslurpende Mercedes en vliegt ook wel vaker dan u en ik, maar desondanks stelde Europees Comissievoorzitter Ursula Von Der Leyen gisteren een nooit gezien verzameling aan klimaatmaatregelen voor 2030 voor. Die raken ook motorrijders.

Europa wil tegen 2030 de uitstoot van broeikassen met 55% inperken en in 2050 klimaatneutraal zijn. Het zal wellicht niet volstaan voor Anuna De Wever, maar voor alle andere Belgen en Europeanen is de impact van dit plan enorm. Het ziet er naar uit dat de benzineprijzen de lucht zullen in gaan, net als diesel, stookolie en gas. Het plan is om de prijs van brandstof te koppelen aan de uitstoot van het voertuig. Dat kan voor motoren dus nog heel goed meevallen. Omdat ook bedrijven zwaarder belast zullen worden, is de kans groot dat die de prijs zullen doorrekenen aan consumenten. Dat betekent een algemene prijsstijging.

Na 2035 zullen nieuwe wagens en motoren geen CO2 meer mogen uitstoten. U kunt nog wel met de nieuwe motor rijden die in 2034 gekost is, maar daarna wordt het uitkijken naar een tweedehands of een oldtimer. Als u nog met een verbrandingsmotor wil rijden. Omdat de productie van elektrische voertuigen de lucht zal in gaan, worden elektrische motoren wellicht goedkoper. Ter referentie: Momenteel betaal je voor de goedkoopste Zero Motorcycles, de FX, 13.370 euro. Met de tussenomst van de overheid daar afgetrokken, zit je aan 11.364 euro. Die prijzen zouden nog verder moeten dalen. Maar we spreken over 2035, best nog een eindje weg.

Nog voor ze in het vliegtuig stapte liet VDL ook weten dat de vliegtuigprijzen de hoogte in moeten. En ondertussen schieten buiten Europa de steenkoolmijnen als paddestoelen uit de grond en rijdt de helft van Afrika rond in een diesel die hier al lang niet meer op de weg mag. Wat dit zal doen met de concurrentiepositie van Europa op de wereldmarkt, valt af te wachten. Groot-BrittanniĆ« lacht in zijn vuistje en op het Chanel pakje van Von Der Leyen hangt een benzinegeurtje. Die Mercedes, weet u wel…

Foto’s: Shutterstock