avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    09 mrt 2022, 16:44    0   

Sinds enkele jaren zijn grote motormerken gretig op kindvriendelijke elektrische offroads gesprongen. Jong geleerd… Nietwaar? Zo heeft KTM heeft de SX-E 5, en is er ook de Indian eFTR Junior. Maar ook Honda wil z’n kleinste fans niet in de steek laten en presenteert eveneens een kleine e-offroad. Voor de CRF-E2 slaat het de handen in elkaar met de in CaliforniĆ« gevestigde startup Greenger Powersports.

3,4 pk, 25 Nm

Net als de eerder gepresenteerde G12R- en G12S-modellen van Greenger Motors, is de elektrische Honda-Greenger-motor een 50cc-equivalent dat zich richt op jonge beginners. De 48V borstelloze DC-aandrijving genereert 1,2 kW (1,6 pk) continu en 2,5kW (3,4 pk) aan maximaal vermogen. Het blokje pompt er ook een maximaal koppel van 25 Nm uit (5,6 Nm continu). De verwisselbare accu (5,9 kg) van 20 AH/960 Wh gaat onder ideale omstandigheden tot twee uur mee – wat vermoedelijk langer is dan de batterij van je koters zelf. In vier uur is de accu volledig opgeladen via een gewoon stopcontact, met de snellader is dat klusje in tweeĆ«nhalf uur gepiept.

Alle techniek zit gehuisvest in een aluminium twin-spar frame. Vooraan rust de CRF-E2 op een niet-instelbare 33mm telescoopvork, terwijl de uitgaande demping en veervoorspanning op de DNM-monoshock achteraan aanpasbaar zijn. Het resultaat zijn veerwegen van respectievelijk 99 en 211 mm. Hydraulische remklauwen gekoppeld aan 190 mm wave-type remschijven brengen de mini-crosser tot stilstand, waarbij de voorrem wordt bediend door de rechterhendel en de achterrem door de linkerhendel.

Twee 12inch-draadspaakwielen met Kenda Millville K771-noppenbanden helpen de kleintjes de meeste bescheiden obstakels te overwinnen. Naarmate de berijders groeien, kunnen ouders de zithoogte instellen op 630 mm of 648 mm. De vederlichte e-dirtbike weegt 49 kilo en is geschikt voor een maximale belasting van 45 kilo.

Officieel Honda

Hoewel de CRF-E2 een officieel Honda product is, ontwerpt, produceert en distribueert Greenger Electronic Technology de elektrische minibike. Al is dat voorlopig (?) enkel in de VS, waar deze kleine crosser 2.950 dollar – omgerekend 2.670 euro – moet kosten.