avatar Gijs GilisGijs Gilis    28 feb 2022, 14:31    0   

Cruisecontrol is niets nieuws, zelfs niet als het gaat om motorfietsen. Maar de recente trend van adaptieve cruisecontrol met radar brengt motorfietsen nog dichter bij het bereiken van autonomie. Hoewel er zeker puristen zullen zijn die tegen het inbouwen van dergelijke voorzieningen zijn, valt niet te ontkennen dat ze hun plaats hebben in deze wereld, vooral bij mensen die echt lange afstanden met hun motorfiets afleggen.

Naadloos integreren

Vandaag de dag hebben fabrikanten als Ducati en KTM al modellen uitgebracht die zijn uitgerust met radargestuurde adaptieve cruisecontrol. Ook sommige Japanse fabrikanten, zoals Kawasaki, met de aankomende Ninja H2 SX uitgerust met een camera, en Honda met de Africa Twin- en Gold Wing-updates, sluiten zich met volle kracht bij deze trend aan. Onlangs zijn patentfoto’s gedeeld van de radargestuurde cruisecontrol van de aankomende Gold Wing. Het is duidelijk dat het huisvesten van een dergelijk geavanceerd en gevoelig apparaat een uitdaging kan zijn. We hebben dit gezien bij de nogal onhandig ogende neussectie van de Multistrada V4. Maar de Gold Wing is gezegend met een grote en volumineuze kuip, waardoor Honda de ruimte heeft om de radarunit naadloos in de kuip te integreren.

Dodehoekdetectie

Nog interessanter is dat Honda ook van plan is de Gold Wing uit te rusten met een op de achterkant gemonteerd radarsysteem voor dodehoekdetectie. Waar de achterste radar precies wordt ondergebracht, valt nog te bezien. Er wordt gespeculeerd dat hij op de topkoffer of in de kont van de motorfiets zal worden gemonteerd, zodat hij ook zonder topkoffer zou kunnen werken. Uiteraard zou dit enkele updates van het instrumentenpaneel van de motorfiets met zich meebrengen. We kunnen verwachten dat het grote display in het midden wordt vergroot om plaats te bieden aan de radarwaarschuwingen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat Honda met een mooi head-up display komt voor het toekomstige model. We verwachten dat de 2023 Honda Gold Wing uitgerust zal zijn met deze state-of-the-art adaptieve cruisecontrol.