avatar MotornieuwsMotornieuws    27 okt 2022, 11:46    0   

Honda heeft haar nieuwe verwisselbare batterij oplaad- en wisselstation geïntroduceerd. Het heet ‘Honda Power Pack Exchanger e:’ en is ontworpen voor de Honda Mobile Power Packs, die in 2021 werden geïntroduceerd. De eerste HPPEe: wordt gebruikt door de Tokyo Metropolitan Government, omdat het de verspreiding van elektrische motorfietsen in de stad wil bevorderen.

Plug & pull & play

De HPPEe: is ook geleverd aan Gachaco, het nieuwe batterijwisselbedrijf dat Honda, Yamaha, Kawasaki en Suzuki in maart 2022 hebben opgericht. De nieuwe oplaadpunten voor Honda Mobile Power Pack e: accupacks worden ook gebruikt in India, waar de packs elektrische driewielige riksja-taxi’s zullen aandrijven.
Aan de klantzijde lijkt het proces relatief eenvoudig. Gebruikers krijgen een chipkaart waarmee ze contactloos kunnen communiceren met het HPPEe:-station. Ze kunnen dan hun gebruikte batterij in een open slot steken en een volledig opgeladen batterij uit een ander slot halen.

Automatisch opladen

Elke batterijsleuf heeft een schuin ontwerp, zodat gebruikers de batterij gemakkelijker en sneller kunnen plaatsen en verwijderen. Bovendien zegt Honda dat gebruikte batterijen die in de stations worden geplaatst automatisch beginnen op te laden. De gebruiker hoeft dus niets anders te doen dan de gebruikte batterij aan te sluiten. Bovendien integreren de HPPEe: stations batterijkoelfuncties, om schade aan de batterijcellen door oververhitting te voorkomen.

Als LEGO aan elkaar geschakeld

Als een operator merkt dat zijn locatie erg populair is en hij meer Honda Mobile Power Pack e: nodig heeft voor zijn klanten, is er goed nieuws. Honda heeft zijn Power Pack Exchanger e: stations aaneengeschakeld, zodat meer dan één eenheid kan worden aangesloten om te functioneren als één megastation. Zie ze als LEGO, die in elkaar worden gestoken om een groter geheel te maken.

Ook in Europa?

Tot nu toe toont de officiële Honda website alleen lijsten van stroomaansluitingen geconfigureerd om aan Japanse en Indiase specificaties te voldoen. Hoewel het waarschijnlijk lijkt dat Honda dergelijke stations in andere markten zal uitrollen, heeft het bedrijf die plannen nog niet aangekondigd. Op dit moment weten we niet wanneer (of als) een dergelijke uitrol zal plaatsvinden.