avatar Gijs GilisGijs Gilis    25 mei 2021, 21:12    0   

De legendarische Honda RC30 kwam in 1988 naar Europa en de productie ervan was wereldwijd beperkt tot ongeveer 5.000 exemplaren. Doordat de motor zijn tijd ver vooruit was en de styling ook nu nog steeds erg aanspreekt, kwam Honda vorig jaar met het ‘RC30 Forever’-programma in Japan. Nu kunnen ook Europese RC30-eigenaren nieuwe onderdelen bestellen voor hun geliefde motor.

150 vervangingsonderdelen

Honda startte het ‘RC30 Forever’-programma na ontmoetingen met RC30-clubs in Japan en Europa. Leden van die club wensten niets liever dan hun machine in een topconditie te houden door die ook te voorzien van originele onderdelen. Dat was voor Honda reden genoeg om ongeveer 150 originele RC30-vervangingsonderdelen voor het motorblok, het chassis, de carrosserie en de elektronica te produceren.

Hulp van oorspronkelijk team

Het grote probleem daarbij was dat geen van de originele houten modellen of mallen voor de RC30 bewaard waren gebleven. Dus hadden ze bij Honda de originele tekeningen en handgetekende blauwdrukken nodig. Die bevatten echter veel minder details dan de huidige digitale tekeningen, wat de productie van de nieuwe ‘oude’ onderdelen er niet makkelijker op maakte. De oplossing bestond erin om de blauwdrukken de digitaliseren en uit te vergroten tot op ware schaal. Daarbij werd opnieuw de hulp ingeroepen van de oorspronkelijke teamleden, van wie velen al meer dan 60 jaar oud zijn.

Ben je zelf op zoek naar onderdelen voor je Honda RC30, neem dan contact op met je Honda-dealer.