avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    17 nov 2022, 16:31    0   

Wat een boerenjaar was het voor Honda: z’n Fireblade mocht 30 kaarsjes uitblazen en op de koop toe mocht Honda-rijder John McGuinness ook z’n 100ste deelname aan een TT-race vieren. Kwestie van beide jubilea te combineren, bouwde Honda UK een speciale editie van z’n Fireblade. Die luistert naar de gevleugelde naam (opgepast, even adem inhouden) ‘Limited Edition Honda CBR1000RR-R Fireblade SP Special Livery John McGuinness 100th TT Start Replica’. Pfieuw. Het slechte nieuws: Honda UK liet slechts 30 stuks bouwen en die zijn helaas stuk voor stuk bestemd voor de thuismarkt…

30th Anniversary + …

In de basis is deze versie de Honda CBR1000RR-R Fireblade 30th Anniversary, al krijgt deze speciale editie nog wat extra opsmuk opgebout.

Eerst en vooral is er een speciale kleurstelling met rode en gouden details, inclusief een soort diastrip met alle 100 deelnames van John aan de TT. Daarenboven krijgt deze gelimiteerde versie ook alle sponsorlogo’s op de kuip die tijdens de 100e start van de Engelse rijder ook de carrosserie sierden. Kwestie van de kleurstelling ook in de wielen door te trekken, is er een gouden wielstriping voorzien. Voorts krijgt de – eh – LEHCFSPSLJMG100TTSR ook carbon spatborden, een hoger windschermpje, een lasergegraveerd serienummer op de kroonplaat én Metzeler Racetec RR-banden.

Onderhuids krijg je nog steeds je 218 pk sterke vier-in-lijn, inclusief de 2022-updates, die vooral gericht waren op betere bochtensnelheid en drive. Het achtertandwiel groeide dit jaar met 3 tanden aan tot 43 stuks, waardoor de acceleratie in elke versnelling een stuk opgekrikt werd. Het Honda Selectable Torque Control (HSTC) kreeg een opfrisbeurt, en ook de gasaanname is nu verfijnder. Het Öhlins elektronische veringpakket en de Brembo remmenwinkel blijven op de Fireblade SP voor demping- en remprestaties zorgen, terwijl de verbeterde quickshifter de kers op de taart vormt.

Wakosta?

De nieuwe Limited Edition Honda CBR1000RR-R Fireblade SP Special Livery in John McGuinness 100th TT Start Replica moet toepasselijk 30.000 pond kosten, wat omgerekend 34.241 euro is. Ofwel dik 7.500 euro meer dan de 30th Anniversary-versie. Al krijg je voor die extra euro’s ook behoorlijk wat extraatjes: van een op bijbehorende garagemat, over een motorhoes, een kristal waarin het silhouet van de motor in 3D in is gegraveerd, tot de mogelijkheid om de motor rechtstreeks door John McGuinness te laten leveren. Nee, echt waar.