avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    20 apr 2022, 14:07    0   

Heb je ’t gehad met de laagvliegers die uw straat tot een racecircuit omdopen? In het Verenigd Koninkrijk is een app-ontwikkelaar in zo’n vlaag achter z’n toetsenbord gedoken en is met ‘Speedcam Anywhere’ op de proppen gekomen. Dat is een app waarmee je heel eenvoudig de snelheid van voertuigen op de weg kunt meten met je smartphone. De app zelf is pas onlangs verkrijgbaar in de Google Play Store. Al hoort daar wel een flinke mààr bij: voorlopig kan je ‘m enkel over het Kanaal verkrijgen, en in de nabije toekomst zit er naar alle waarschijnlijkheid ook een versie voor de Amerikaanse markt aan te komen.

Drijfveren

De ontwikkelaars gaan uit van het principe dat ‘snelheid een bijzonder belangrijke oorzaak is van dood en ernstig letsel bij voetgangers en kwetsbare weggebruikers, waarbij een toename van de snelheid van een voertuig met 6 à 7 km/u de kans verdubbelt dat een voetganger bij een botsing om het leven komt. Ook de hogere uitstoot van fijn stof en stikstof bij hogere snelheden, is volgens de ontwikkelaars een drijfveer geweest.

In een notendop

Van zodra je de app op je smartphone hebt geïnstalleerd, hoef je het voertuig waarvan je de snelheid wilt weten alleen maar twee seconden lang met de camera in beeld te brengen, en de kunstmatige intelligentie doet de rest. Aan de hand van de meting van de wielbasis en gegevens van de nummerplaat berekent een algoritme de rijsnelheid met een nauwkeurigheid die varieert van +/- 10 % in de ‘basismodus’ tot 3 km/u in de ‘Pro’-versie.

Vervolgens genereert de app een rapport met de gegevens van de auto, de locatie, de op dat punt toegestane maximumsnelheid (verkregen via gps) en de gedetecteerde snelheid. Daarenboven krijg je een rist gegevens betreffende de verkeersveiligheid, het niveau van de verontreinigende emissies en het door de passerende voertuigen geproduceerde lawaai.

Controverse

De app heeft, zoals de Guardian meldt, in het Verenigd Koninkrijk tot controversiële reacties geleid, en niet allemaal even enthousiast. Nochtans kan een melding zelf niet rechtstreeks als bewijs dienen voor de vervolging bij een overtreding.

Op de site staat de volgende disclaimer te lezen: ‘Speedcam Anywhere geeft geen snelheidsovertredingen of boetes uit zoals een conventionele flitspaal. De verkregen info is in het Verenigd Koninkrijk niet goedgekeurd als wettelijke bewijslast. Speedcam Anywhere is een soort dashcam, die je kan gebruiken om bewijsmateriaal van verkeersovertredingen te verzamelen. Net als bij een dashcam dient vervolging altijd uitgevoerd door de politie en naar goeddunken van het plaatselijke politiekorps.

Met andere woorden: naar de bewijswaarde van je snelle snapshot is het voorlopig raden. Zo zou het gebruik van de app een ongewenste inbreuk op de privacy kunnen vormen en wraakzuchtig gedrag in de hand kunnen werken.