avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 nov 2021, 9:54    0   

De meug naar onverhard, TransEuroTrail’en en zelfs rallyrijden zet zich ook op op EICMA 2021 onvermoeibaar voort . Zo ook bij het Italiaanse Fantic: zij brengen vanaf midden 2022 een uitstekend uitgeruste rallymotor op de markt. Een eerste vuurdoop staat gepland tijdens de aankomende Dakar Rally 2022, daarna komt hij te koop voor gewone stervelingen zoals u en ik.

Yamaha in het vooronder

De XEF 450 Rally, zoals de nieuwkomer gedoopt werd, zal in januari 2022 debuteren in de Dakar Rally met niemand minder dan FIM-legende Franco Picco aan boord. Die inmiddels 66-jarige rallyrijder haalde eind de jaren 80 drie keer het podium tijdens de Dakar Rally, en won zelfs tweemaal de Rallye des Pharaons in Egypte. Kwestie van de machine meteen tot z’n limieten te testen.

Picco trekt in januari eigenlijk met een verbouwde Fantic XEF 450 4t Enduro de zandbak in: zowel het frame als de motor komen van die enduro overgewaaid. Het betreft concreet de Euro5-genormeerde, 450cc vloeistofgekoelde viertakt ééncilinder, met dubbele bovenliggende nokkenas (en 4 kl/cil.), die Fantic zoals bekend bij Yamaha gaat shoppen. In wezen koop je dus een WR450-blok. En daar kan je bezwaarlijk rouwig om zijn.

Iedereen Rahier

De bovenbouw – inclusief navigatiehouders en een plexiglazen windscherm – en de brandstoftank van 30 liter zijn volledig op het rijden van rally’s gericht. Maar ook de ophanging is op de betere uitdaging voorzien: de 48mm Kayaba voorvork is volledig instelbaar en beschikt over maar liefst 300mm aan veerweg, achteraan doet de eveneens volledig instelbare monoshock het nog beter, met een veerweg van 317mm. Daardoor komt het zadel op een royale 955mm te liggen, en is de XEF 450 Rally niet meteen voor de korteren van stuk. Al is er Rahier-gewijs een weg waar er een wil is, nietwaar?

Naar verluidt zou de XEF 450 Rally op het eind van de zomer van 2022 op de markt komen, met een vanafprijs die in de buurt van de 15.000 euro ligt. Voor wie standaard niet genoeg is, zou er ook een fabriekskit komen met tal van rallyspecifieke op- en ombouwstukken.