avatar Mattijs De LeeMattijs De Lee    18 feb 2020, 16:54    0   

De Baikal Mile is een ijsrace die plaatsvindt van 25 februari tot 1 maart op het bevroren oppervlak van het Baikalmeer in Rusland. De race – noem het gerust een motorfestival – wordt eveneens het racedebuut voor de indrukwekkende Appaloosa V2.0 van Indian Motorcycle en Workhorse Speed Shop.
Foto’s: Dutch Ground Media & Baikal Mile Speed Festival

Baikal Mile

De Baikal Mile vond voor het eerst in maart 2019 plaats en is op weg om uit te groeien tot een hoogtepunt van de jaarlijkse motorsportagenda. Het festival vindt plaats op het ijs van het Baikalmeer in Siberië, en de term “Siberisch koud” mag met recht nog eens van stal gehaald worden. De omgeving is een ijswoestijn waar het overdag -20° celsius is en het ’s nachts nog eens afkoelt naar -40°C. De extreme condities creëren een uniek evenement waarbij raceteams op klaargemaakte ijsbanen proberen snelheidsrecords neer te zetten in verschillende categorieën en met diverse voertuigen. Daarnaast zijn er stuntraces, drifting, drag racing, flat track en freestyle motorcross.

Het adembenemende decor van de Baikal Mile

Appaloosa V2.0

Voor Indian Motorcycles is het evenement de ideale plek om hun splinternieuwe Appaloosa V2.0 aan de wereld te demonstreren. De eerste versie van deze gruwelijke racer werd door Brice Hennebert gebouwd voor de 2019 Sultans of Sprint. De basis is een Scout Bobber. Hennebert kijkt uit naar de uitdaging: “Er heerst een doldwaze sfeer. Het is net alsof we ons klaarmaken voor een race op de maan. Je kunt het met niets vergelijken. Ik ben dolenthousiast en nerveus tegelijkertijd omdat we geen idee hebben wat ons te wachten staat. Met slechts een paar dagen te gaan voor de vlucht richt ik mijn focus op de praktische aspecten. Maar één ding is zeker: deze reis gaat een van de meest bizarre ervaringen uit mijn leven worden.”

De al even adembenemende Appaloosa V2.0

Let’s get technical

Om grip te krijgen op het ijs en de Appaloosa over de ijsbaan te laten schieten zijn de Dunlop SportSmart Mk3-banden met de hand voorzien van honderden noppen. Brice’s monteur Dorsan was vier dagen lang zoet met die karwei. Om afkoeling van de motor door de extreem lage omgevingstemperaturen tegen te gaan werd de mond van de kuip afgesloten met een nieuwe koolstofvezel neuskap en werden de zijkuipen van kleinere koelingsopeningen voorzien.

Het opwaarderen van het NOS-systeem vormde een topprioriteit. Het oorspronkelijke systeem werd vervangen door een Nitrous Express-configuratie. Öhlins Racing voegde een stuurdemper toe aan het in 2019 geleverde ophangingssysteem om de Appaloosa stabiel te houden op de beoogde topsnelheden. En om de bestuurder te beschermen en diens zichtbaarheid te verbeteren is het gebied rond de wielen binnen de kuip afgesloten om zo het ijs dat de noppenbanden opwerpen te pareren.

Oorspronkelijk werd de Appaloosa asfaltraces ontworpen voor races over asfalt. Vanwege de overstap naar ijs was een complete make-over van de Appaloosa v2.0 wel aande orde. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een nieuw lakschema dat werd ontworpen door Benny Maxwell van Axesent Japan en vakkundig werd aangebracht door Matthias van Moto Peinture.

De gladiator die het ijs zal betreden in de Appaloosa V2.0 is Sébastien Lorentz van Lucky Cat Garage. Hij is de bezieler van het Sultans of Sprint-kampioenschap en tevens een goede vriend van Hennebert. Lorenz: “Het hele team gaat een ongekend avontuur tegemoet. Ik vind het een fantastische uitdaging om voor het eerst op ijs te racen. En ik beschouw het als een enorme eer om achter het stuur van de Indian by Workhorse Appaloosa te mogen zitten. Ik kan niet wachten om te zien welke prestaties we met deze krachtpatser kunnen neerzetten onder zulke waanzinnige omstandigheden. Volgens mij komen we in ieder geval goed beslagen ten ijs. We zullen alles op alles zetten om een topresultaat neer te zetten.”

Geïnteresseerden kunnen de epische reis naar Siberië en de actie op het Baikalmeer volgen via de social media-kanalen van Indian Motorcycle via de hashtag #IndianxWorkhorse.