avatar MotornieuwsMotornieuws    17 feb 2023, 16:00    0   

Na de merken Aprilia tot en met Kawasaki (deel 1), en KTM tot en met Yamaha (deel 2), verdiepen we ons nu in de 2022-scootermarkt. Hoewel (maxi)scooters niet door alle motorrijders geaccepteerd worden, vormen ze een belangrijke markt in België. Natuurlijk rijden ze niet zo leuk als motorfietsen, maar ze zijn wel praktischer (windbescherming, bagagemogelijkheden, minder kosten, …) en zelfs aangenamer in bepaalde omstandigheden, zoals in de stad. Laten we eens kijken naar de belangrijkste fabrikanten.

BMW: voorraad moet leeg

Bij BMW is de scooter met verbrandingsmotor een visioen uit het verleden. Voortaan zal de stedelijke mobiliteit van de Duitse fabrikant voornamelijk gebeuren met elektrische aandrijving. Maar voor het zover is, is het raadzaam de voorraden op te ruimen. En dat lijkt te lukken, want er zijn maar liefst 111 C 400’s verkocht, evenals 5 C 650’s.

Onze test van de elektrische CE 04 lees je hier.

Honda: armada

Net zoals wat motoren betreft, heeft Honda ook een breed scootergamma. Misschien wel het breedste op de markt. Het is moeilijk om niet iets te vinden dat aan je wensen voldoet. In feite zijn alle scooters bijna bestsellers. Zoals de PCX, die 303 keer verkocht werd. Niet slecht voor een 125cc-stadsscooter. Daarnaast zijn er andere modellen die druk uitvoeren, want met 233 inschrijvingen voor de 125cc en 179 voor de 350cc is de Forza nog steeds in trek. De ADV 350 tenslotte heeft ook snel zijn klanten gevonden met maar liefst 161 inschrijvingen.

Lees hier onze bevindingen van Honda’s belangrijkste scooters.

Kymco: de specialist

Bij Kymco is het hele gamma gewijd aan scooters. Van de bescheiden Like tot de krachtige AK 550 en, nieuw in 2022, de driewieler CV3. Die laatste heeft al 67 klanten voor zich gewonnen, maar het speerpunt van Kymco blijft de X-Town 125. Een machine ontworpen voor stedelijk gebruik die in 2022 in België 212 scooterrijders wist te verleiden. In verhouding tot de 858 verkochte exemplaren is dat één op de vier Kymco’s.

Hoe rijdt zo’n Kymco CV3 in de winter? Check het hier.

Lambretta: herboren

Mechanisch hebben de huidige Lambretta’s weinig te maken met de machines die het merk legendarisch maakten. Esthetisch is de verwantschap echter duidelijk. Dit toont aan dat, met voldoende zorg om het behoud van een erfgoed, de moderniteit mooi om kan gaan met het verleden om een mythe te laten voortbestaan. Er zijn twee modellen in de catalogus – 125 en 200 (169cc) – maar alleen de eerste heeft hier zijn markt gevonden met 41 verkochte stuks.

Meer info over Lambretta hier.

Peugeot: verdubbeling van de inzet

Peugeot heeft 2022 aangegrepen om zijn gamma een sterke impuls te geven met de komst van een nieuwe Metropolis. Met 43 registraties op een totaal van 100 verkochte exemplaren was de operatie een succes. Gelukkig voor de Franse fabrikant, want de Django – waarvan vorig jaar 41 exemplaren werden verkocht – begon zich erg eenzaam te voelen in het gamma…

We reden eind 2021 met het vorige model van de Metropolis. Die test lees je hier.

Piaggio: in de schaduw van de Vespa

Piaggio is de andere grote scooterspecialist. In het gamma is de driewielige MP3 nog steeds zeer gewild. Met verschillende motorinhouden is de verkoop samen goed voor 293 registraties in 2022. Maar vergeleken met de Vespa-familie stelt het weinig voor. Oordeel zelf: in 2022 verlieten 926 Vespa-modellen onder 125cc de dealers en 508 Vespa’s boven 125cc. Op een totaal van 1.835 geregistreerde Piaggio’s is dat een ware razzia. Gezien deze context is het niet verwonderlijk dat de Italiaanse fabrikant ‘Vespa’ als een volwaardig merk heeft neergezet.

Onlangs konden we de nieuwste Vespa GTS 300 aan de tand voelen. Klik!

Sym: genoeg keuze

Ook bij Sym komen scooterliefhebbers aan hun trekken. Het merk heeft het ook in België vrij goed gedaan, met 800 verkochte exemplaren in 2022 tegenover 671 in 2021. Dat is een knappe vooruitgang, vooral gedreven door 234 Jet X, een kleine stadsscooter en 165 Cruisym 125, een referentie in het gamma.

Het uitgebreide scootergamma van Sym ontdek je hier.

Yamaha: to the MAX

Met de beroemde TMAX heeft Yamaha een solide reputatie opgebouwd in het segment van de sportieve maxiscooters. De TMAX is de onbetwiste leider in deze categorie, vergelijkbaar met de BMW GS in het adventure segment. Vorig jaar werden er 247 stuks geregistreerd. Maar de bestverkopende scooter van de Japanse fabrikant is de XMAX 125, waarvan vorig jaar in België 312 exemplaren werden verkocht.

We reden vorig jaar met Yamaha’s dikste motorscooter. Hierzo.

Ons artikel over de bestverkochte motoren van Aprilia tot Kawasaki lees je hier.

Ons artikel over de bestverkochte motoren van KTM tot Yamaha lees je hier.

Maandag op MotorNieuws.be: deel 4 (elektrisch)