avatar Gijs GilisGijs Gilis    23 dec 2021, 17:16    0   

In 2019 namen we in Europa afscheid van de Yamaha FJR1300 met een speciale Ultimate Edition. Glanzend in zwart en goud was het een passende manier om hulde te brengen aan de langlopende sport tourer, voordat hij in Europa definitief de zonsondergang tegemoet reed.

20th Anniversary Edition

In december 2021 kondigde Yamaha een speciale 20e jubileumeditie van de FJR1300 AE en A aan, die op het punt staat op de Japanse markt te verschijnen. Ook deze is zwart met gouden accenten, met name een speciaal gouden FJR 20th Anniversary Edition-embleem op de bovenkant van de brandstoftank, contrasterend gouden zadelstiksels, een gouden FJR-logo dat naast het zadel op het kuipwerk is geschilderd en gouden driespaakswielen. Daarnaast zijn de tankdop, de hendels, de voetsteunen en de bouten allemaal zwart gemaakt.

Puur cosmetische wijzigingen

Net als bij de Ultimate Edition in Europa zijn de wijzigingen aan de 20th Anniversary Edition puur cosmetisch, waarbij de mechanische onderdelen onderhuids ongewijzigd blijven. Voor wie het niet weet: de AE heeft een elektronisch instelbare ophanging, de A niet. Yamaha wilt met een knal afscheid nemen van de FJR en brengt daarom deze zeer stijlvolle 20th Anniversary Edition-kleurstelling uit als laatste verschijning van de FJR1300 in Japan. De motor moet op 10 februari 2022 bij dealers in heel Japan staan.