avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    17 jan 2023, 11:25    0   

Machineproducent JCB heeft sinds kort een machine in de rangen die elk gat in de weg kan repareren in amper 8 minuten. Wat de kostprijs per reparatie – de aankoop van de machine indachtig houdend, uiteraard – behoorlijk kan terugschroeven. Producent JCB becijfert zelf dat de Pothole Pro een gat van één vierkante meter voor amper 33,5 euro kan herstellen. Kijk je even mee, Belgische overheid?

De machine heet ‘Pothole Pro’, en die naam heeft hij allerminst gestolen. Z’n levenswerk is immers het perfect en snel afdichten van elke scheur of put in het wegdek. Zoals elke Belg (en iedereen die het ‘genoegen’ had over ons wegdek te reizen) weet, is er op dat vlak best nog wat – eh – marge tot verbetering. Of je nu door het stadscentrum bolt, de wegen op het platteland verkiest of zo snel mogelijk kilometers moet malen over de snelwegen: ons landje is een waar mijnenveld van ronduit gevaarlijke wegdekbeschadigingen. Een probleem dat niet enkel voor een onaangename of onveilige rit zorgt, maar ook gewoon geweldig veel tijd en geld kost om te herstellen.

Acht minuten

Enter de JCB Pothole Pro: op amper acht minuten herstelt deze alleskunner een kuil van maximaal één vierkante meter, voor een prijs van net geen 30 pond (omgerekend 33,5 euro). Op één dag kan deze knaap tot 250 m2 herstellen. Van het uitfrezen, over het strak afwerken van de freeskanten, over het ruimen van het freesafval: de voorbereidende werken worden in een vingerknip én precies uitgevoerd.

Over het Kanaal is de Pothole Pro inmiddels maanden aan het werk, waarbij volgens onze bronnen al 37.000 kilometer aan wegdek werd gerepareerd door de machine. Om de JCB Pothole Pro in actie te zien, kan je onderstaande video bekijken. Wat een patser!