avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    13 okt 2021, 18:27    0   

Het Salon van Brussel zit voor het tweede opeenvolgende jaar in woelig water. Na de afgelasting van vorig jaar, lijkt de editie 2022 wel door te zullen gaan, maar zowel bij de motoren als bij de wagens laten grote merken nu al weten niet aanwezig te zullen zijn. Bij de motoren zijn Suzuki en Kawasaki de eersten die dit bevestigen. Maar ze zijn zeker niet de enigen…Ook Yamaha maakte zopas bekend niet naar Brussel te gaan.

Wie volgt?

‘Off the record’ zoals dat dan heet, bevestigen nog motormerken dat ze niet naar Brussel gaan of sterk twijfelen. Met een deadline voor bevestiging die nadert, valt het te verwachten dat de komende dagen nog annulaties zullen volgen. De officiële afzegging van drie van de grote Japanse merken zullen de twijfels bij andere merken zeker niet doen afnemen. Heel wat merken hebben gezien dat de motorverkoop ook zonder salon dit jaar hoge toppen scheerde. Door te investeren in eigen en externe communicatie en het dealernetwerk rechtstreeks bij de promotie te betrekken, hebben de importeurs dit jaar de hoge kost van de Brussels Motorshow vermeden en zijn de klanten op een andere manier benaderd. Bovendien hangt er letterlijk en figuurlijk nog heel wat Covid onzekerheid in de lucht.

Dealers

Henk Salomons, Branch Manager Kawasaki Benelux: “Kawasaki zal zich focussen op activatie en events bij onze dealers dicht bij onze klanten. Shows dien je ver van tevoren te plannen, de aanhoudende onzekerheid m.b.t. de doorgang van Shows in Europa heeft ons doen besluiten tijdig te kiezen voor een goed alternatief. Afgelopen jaar hebben wij al de Kawasaki Salon Weken bij de dealers met veel succes georganiseerd. Met het vele motornieuws dat we hebben voor komend seizoen gaan wij dit initiatief weer succesvol opzetten met ons dealernetwerk”.

In zijn strategie ziet Kawasaki de volgende voordelen:

  • Al het 2022 nieuws bij de dealer in de buurt
  • Proefrijden op alle Kawasaki modellen
  • Aantrekkelijke Salon promoties in januari
  • Persoonlijke aandacht en advies
  • Leuke win acties
  • Geen grote mensen massa’s
  • Geen voorinschrijving nodig

Toekomst?

Ook Suzuki komt niet en daarmee ook de andere merken die onder de vlag van importeur Moteo horen: Sym, Benelli en Peugeot.

“Onder de huidige marktomstandigheden zijn we van mening dat we onze aanwezigheid op de beurs van Brussel 2022 niet optimaal kunnen benutten. We hebben besloten om ons te focussen op een lokale commerciële strategie in samenwerking met onze verdelers”, zegt Nicolas De Ryck, Sales en Marketing manager bij de importeur Moteo.

Ook Yamaha zegt af

Ook Yamaha blijft weg uit de Heizelpaleizen. In een officiële verklaring, laat het merk met de gekruiste stemvorken het volgende weten: “De wereldwijde veranderingen als gevolg van de coronapandemie hebben bij Yamaha Motor Europe, branch Benelux geleid tot een nieuwe, meer dealer-gefocuste strategie. Concreet betekent dit dat het merk haar 2022-modellenlijn zal presenteren op de EICMA-show in Italië, waarna klanten tijdens diverse lokale evenementen bij dealers worden uitgenodigd om de producten zelf te proberen en ervaren. Yamaha zal begin 2022 dus niet aanwezig zijn op het Salon in Brussel en Motorbeurs Utrecht.”

Vertrouwde omgeving
Country Manager Mario Janssen legt uit: “De grote shows mogen, als gevolg van de pandemie, slechts een beperkt aantal bezoekers verwelkomen. Dat houdt in dat we onze rijders en fans via andere manieren kennis moeten laten maken met onze nieuwe modellen. Dat gebeurt gedeeltelijk online, maar we beseffen ook dat de beleving voor klanten met Yamaha-producten steeds belangrijker wordt. Daarom willen we klanten een experience laten beleven en ervoor zorgen dat ze de producten zelf kunnen ervaren. Onze Yamaha-dealers zijn de belangrijkste contactpersonen voor alle Yamaha-rijders. Daarom is het eigenlijk heel logisch dat zij onze klanten deze experience gaan aanbieden. In een vertrouwde omgeving voor zowel de klant als de dealer.”

Yamaha Demo Ride Tour
De belangrijkste nieuwe troef van Yamaha is de Demo Ride Tour. Tijdens deze tour bezoekt een indrukwekkende truck met daarin nieuwe en bestaande motoren de lokale Yamaha-dealers. Yamaha komt dus naar u toe volgend jaar. Geïnteresseerden krijgen de kans om – geheel vrijblijvend – de hele modellenvloot te bekijken en testritten te maken. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten te beleven, leuke prijzen te winnen en interessante aanbiedingen te scoren. De Yamaha Demo Ride Tour is kortom een grote, lokale show in de vertrouwde omgeving van de lokale Yamaha-dealer. Meer informatie over de Yamaha Demo Ride Tour vind u binnenkort terug op de Yamaha-website.

Yamaha Experience Event
Naast grote lokale evenementen organiseert Yamaha, zodra alle versoepelingen en maatregelen het toelaten, bovendien ook een Experience event. Tijdens dit unieke event krijgen alle Yamaha-fans de mogelijkheid kosteloos en vrijblijvend plezier te maken met allerlei Yamaha-producten, naast meet and greets met coureurs, shows, workshops, muziek en nog veel meer.

Het ziet er niet zo goed uit voor de 2022 editie van de Brussels Motorshow en het doet de vraag rijzen of er niet aan het concept zelf gesleuteld moet worden. Met een duur van 10 of 11 dagen is de Brussels Motorshow de langst durende motorbeurs in Europa. Testritten zijn amper mogelijk voor motoren en de meeste nieuwe modellen zijn al getoond op de grote Europese shows als EICMA. Nu ook de dealers in hun eigen showroom een kernrol krijgen toebedeeld en Covid nog niet achter de rug is, wordt 2022 nog maar eens een moeilijk jaar voor het Salon.