avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    06 jun 2023, 15:01    0   

Groot en groen nieuws voor 2024: de iconische Ninja ZX-6R keert terug in de line-up van Kawasaki. Deze publiekslieveling weet als geen andere rijplezier op straat te combineren met geweldige circuitprestaties. En dat mogen we binnenkort met z’n allen opnieuw aan den lijve ondervinden. We overlopen voor u even de nieuwigheden.

Herzien blok

Het hart van de nieuwe Ninja ZX-6R is de befaamde 636cc vier-in-lijn. Een extra 37cc ten opzichte van reguliere 600cc-supersports zorgt voor meer vermogen, maar ook een optimaal motorkarakter voor straatgebruik. Voor 2024 is het blok grondig herzien: zo pakt het uit met een nieuw nokkenasprofiel, nieuwe inlaattrechters en een verbeterd spruitstuk en dito collector. Stuk voor stuk vernieuwingen die voor meer koppel in lage- en middelhoge toeren moeten zorgen, evenals een lagere uitstoot. Alles opgeteld perst de nieuwe ZX-6R er maar liefst 129 pk uit bij 13.000 tpm. Bam.

Vier rijmodi

Nieuw voor 2024 is ook de toevoeging van geïntegreerde rijmodi. De vier beschikbare modi (Sport, Road, Rain en de instelbare Rider-modus) maken het voor de rijder eenvoudig om de instelling te kiezen die past bij de omstandigheden. Daarenboven is ook het ABS verder verbeterd en behoort een quickshifter tot de standaarduitrusting.

Balans en gevoel

Het aluminium perimeterframe blijft behouden, en vormt de sleutel tot de uitstekende balans tussen wendbaar rijgedrag, controle in bochten en het vermogen om gemakkelijk van lijn te veranderen. Dat alles in combinatie met een uitstekende feedback. Radiaal gemonteerde monobloc-remklauwen, 310 mm grote remschijven en een radiale hoofdremcilinder aan de voorzijde zorgen voor een krachtige remprestaties met uitstekend gevoel in de remhendel. Een 220 mm schijfrem en lichtgewicht remklauw vertragen het achterwiel. De vering wordt verzorgd door een volledig instelbare 41mm SHOWA SFF-BP voorvork en achter een volledig instelbare schokdemper.

Nieuwe look

De meest in het oog springende verandering is het nieuwe design. Met name de compleet nieuwe kopkuip ademt het scherpe Ninja-DNA.  Zo vallen de nieuwe ledprojector-koplampen en in kleur gespoten RAM-Air-inlaat meteen op. Het ‘gelaagde’ 3D-ontwerp van de kuip is voorzien van openingen om meer downforce te generen en rijwind weg te leiden van de rijder. De kinspoiler is schuin naar onder geplaatst om zo meer downforce te creëren in bochten. Openingen in het nieuwe windscherm verlichten de drukopbouw achter de ruit bij hoge snelheid.

TFT-display met connectiviteit

In de cockpit huist een nieuw 4,3’’ (11 cm) TFT-kleurendisplay met bluetooth smartphone-connectiviteit. Het display toont, bovenop een toerenteller met schakelindicator en huidige versnelling, een grote hoeveelheid informatie als dubbele tripmeters, actieradius, accuspanning en nog veel meer. Middels de Rideology App kan op afstand voertuiginformatie worden uitgelezen, en krijg je ook onderhoudsreminders. De helderheid van het scherm schakelt automatisch tussen drie niveaus, afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk licht.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Ninja ZX-6R is dit najaar beschikbaar bij de officiële Kawasaki-dealer in twee kleuren: Lime Green/Ebony (KRT-edition) en Metallic Graphite Gray/Metallic Diablo Black. Prijzen worden later bekend gemaakt. 

Ga voor meer informatie of een dealer bij u in de buurt naar www.kawasaki.be.