avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    10 jan 2022, 11:27    0   

Het lijkt verre toekomstmuziek, zo’n onbemande drone die je pakjes op de gewenste plaats aflevert. Maar als het van Kawasaki – in het bijzonder Kawasaki Heavy Industries – afhangt, kan het binnenkort wel: het lanceerde onlangs een video waarin het z’n K-Racer IV voorstelt, een onbemande drone die z’n naam niet heeft gestolen. Want onder het aerodynamische kuipwerk huist niets minder dan het viercilinder supercharged blok uit Kawa’s H2-reeks. De drone heeft vorige week een lange reeks tests afgerond die nodig zijn voor typegoedkeuring. De eerste vlucht bijna twee jaar geleden werd gevolgd door vele andere, met klaarblijkelijk positieve resultaten.

Op basis van een hoofdrotor met een diameter van vier meter en twee op de zijvleugels gemonteerde propellers, die op afstand kunnen worden bediend en zelfs autonoom bijgestuurd kunnen worden, maakt de K-Racer IV zich dus op voor zijn ingebruikneming. Er zijn vele toepassingsgebieden, hoewel het belangrijkste, althans voorlopig, de logistiek zal zijn. Met 310 pk bij 14.000 tpm en 165 Nm bij 12.500 tpm kan de drone op zeer hoge snelheid vliegen en tot 100 kg tillen, waardoor hij een uitstekend middel is voor het vervoeren en afleveren van lichte goederen. Maar het is niet uitgesloten dat de onbemande drone op zijn beurt zal dienen als prototype voor de toekomstige ontwikkeling van extreem snelle helikopters.

Kawasaki Heavy Industries is een conglomeraat van bedrijven, waarin eigenlijk slechts een kleine dochteronderneming de door ons gekende motorfietsen bouwt. De industriële reus heeft een pak meer tentakels: van de 15 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten komt ongeveer een derde op conto van de lucht- en ruimtevaartdivisie, die bijvoorbeeld helikopters en turbinemotoren bouwt die door Boeing en Airbus worden gebruikt. 

Hieronder zie je ‘m alvast – in een rendering – in actie!