avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    16 jan 2023, 12:02    0   

Gisteravond viel de Dakar 2023 na een nagelbijter in een beslissende plooi. Daarin trok KTM-rijder Kevin Benavides aan het langste eind. De Argentijn wint zijn tweede Dakar door de Australiër Toby Price met amper 43 seconden te verslaan. Husqvarna-rijder Skyler Howes verovert de bronzen plak, Honda valt twee keer net naast het podium met Pablo Quintanilla en Adrien Van Beveren.

Bloedstollende ontknoping

Over het algemeen is de laatste etappe van Dakar altijd een ‘passerelle’ – een beetje zoals de laatste rit van de Tour de France er doorgaans ook eentje is om de gele trui in de bloemetjes te zetten, champagne inclusief. Doorgaans is de strijd om de titel op dat moment namelijk al in een beslissende plooi gelegd. Maar dat was deze editie allerminst het geval. De etappe van Al-Hofuf naar Dammam – een transfer van 281 kilometer en 136 km aan getimede special – zou de heroïsche strijd tussen de protagonisten beslechten. Al was het op dat moment al behoorlijk zeker dat de beker naar Mattighofen zou gaan.

Door de overvloedige regenval tijdens de laatste nacht, werd het een modderige laatste klassementsproef. De twee KTM-rijders, Toby Price en Kevin Benavides, kwamen met een verschil van amper 12 seconden (in het voordeel van Price) aan de start. Zoals gebruikelijk in de laatste etappe, duiken de racers in omgekeerde volgorde van het algemeen klassement de special in. Benavides, die als voorlaatste was gestart, moest bijgevolg wachten op de finish van Price om te zien of hij, dan wel zijn mede KTM-rijder met de bloemen naar huis mocht. Uiteindelijk bleek de Argentijn nipt te sterk.

Kevin Benavides (KTM) ploegt zijn 450 Rally door de

Derde keer, goede keer

Kevin Benavides overwinning komt overigens niet uit de lucht gevallen: de Argentijn finishte de eerste twaalf etappes steevast binnen de top vier, alvorens in de laatste races z’n eindspurt in te zetten en gisteren te eindigen met een voorsprong van 43 seconden op Price. Na drie edities, waarin Honda en vorig jaar GasGas de overwinning pakten, is de gouden medaille dus weer in handen van KTM. Voor de Oostenrijkers is het de 19e gouden plak in de Dakar.

Ook Skyler Howes, die goed anderhalve minuut achter Price eindigde, kwam gisteren in aanmerking voor de dagoverwinning. Maar de Husqvarna-rijder verloor alsnog terrein en eindigde als vijfde op 3’45” van Benavides. Toch wist de Amerikaan de 3e plaats in het algemeen klassement veilig te stellen, met een achterstand van 5’04” op eindwinnaar Benavides. Net naast het podium gevallen: Honda’s van Pablo Quintanilla en Adrien Van Beveren. De Chileen, derde op de dag, haalde zijn teamgenoot in waardoor hij als beste HRC-rijder uit de Dakar komt. Dat terwijl z’n Franse concullega gisteren pas achtste werd, bijna vijf minuten verloor ten opzichte van een dag eerder, en de Dakar eindigt op de 5e plaats in het algemeen klassement.

Belgische trots

De enige Belgische motorrijder in de Dakar, Jerôme Martiny, wist ook z’n tweede deelname tot een goed einde te brengen – ondanks technische sores in de eerste week. De rallyrijder uit Longchamps in de provincie Luxemburg, wist zich steevast tussen de 30ste en 40ste stek te knokken en zag zijn Dakar dan ook passend bekroond met een 32ste plaats in het algemeen klassement. 32ste op 90 rijders die de Dakar tot een goed einde wisten te brengen, da’s een uitslag waar wij al eens thuis mee willen komen. Proficiat, Jerôme!

Het volledig ‘Oostenrijkse’ podium: (vlnr.) Toby Price (KTM, 2e), Kevin Benavides (KTM, 1e), Skyler Howes (Husqvarna, 3de).

Einduitslag:

  1. K. Benavides (KTM) 44’27’20”
  2. Price (KTM) +0’43”
  3. Howes (Husqvarna) +5’04”
  4. Quintanilla (Honda) +19’02”
  5. Van Beveren (Honda) +20’30”
  6. L. Benavides (Husqvarna) +22’42”
  7. Sanders (GasGas) +25’57”
  8. Cornejo (Honda) +51’21”
  9. Santolino (Sherco) +1.17’53”
  10. Caimi (Hero) +1.38’04”.