avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    09 mei 2022, 15:18    0   

Daar lijkt ’t vanop een afstandje wel op, ja. De Duitsers hebben namelijk net een nieuw handelsmerk gedeponeerd voor de naam ‘R 12’, dat bedoeld is voor ‘motorfietsen en onderdelen daarvan’. Gezien BMW’s naamgevingsprotocol kan het alleen maar bedoeld zijn voor een cruiser met boxer in het vooronderd – eentje in de lijn van de bestaande R 18. Ironisch genoeg werd de R 18 ontwikkeld – na een onderbreking van enkele jaren – omdat BMW besloot dat de motor in zijn oude R1200C cruiser (1997 tot 2004), niet genoeg potentieel had…

Binnenkort verkrijgbaar in ‘kleinere’ versie?

Sinds enkele jaren is immers niet enkel de vraag naar cruisers met grotere cilinderinhouden (en waterkoeling) gegroeid, maar zoeken motorrijders ook in de omgekeerde richting. Zo is de Indian Scout-serie erg populair, en koos ook Harley-Davidson voor minder cc’s met z’n Sportster S en Nightster.

De vorige R1200 C Cruiser (1997-2004) was geen onverdeeld succes voor BMW. Hopelijk slaat de nieuwe beter aan.

Boxercruiser

Het R 12-handelsmerk is vrij ondubbelzinnig. De ‘R’ betekent dat het een boxer is, terwijl de ‘12’ zowel een indicatie is van de cilinderinhoud als een aanwijzing dat dit een cruiser betreft – ook bij de R 18 koos BMW voor die erg korte naam. De Beiers hebben alvast geen gebrek aan boxers rond de 1.200cc en meer. Het vloeistofgekoelde 1.254cc-blok van de huidige R1250-serie zou een optie kunnen zijn, maar het is waarschijnlijker dat het oudere 1170cc-luchtgekoelde blok, dat wordt gebruikt in de R NineT, een meer voor de hand liggende keuze is.

Die laatste is in feite de nieuwste versie van de boxer die in de oude R 1200C werd gebruikt, met dezelfde cilinderinhoud, boring en slag, maar met een DOHC-cilinderkop. We kunnen gezien de pedigree ook uitgaan van cardanaandrijving. Stylinggewijs kunnen we alvast een doordruk van BMW’s R 18 verwachten voor de op til staande R 12.