avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    30 mrt 2022, 9:47    0   

Harley-Davidson zal meer dan waarschijnlijk met een Sportster 975 komen. Enerzijds is het recent ontwikkelde pakket voor de nieuwe Harley-Davidson Sportster S is natuurlijk niet uitsluitend voorbehouden aan één model. Met het verdwijnen van de luchtgekoelde Sportster, gaapt een flink gat aan de instapzijde van de markt. Daarin lag in het verleden het succes van de betaalbare Iron-modellen van de vorige generatie. En om de vermoedens verder aan te zwengelen, liet Harley-Davidson in maart 2021 de modelnaam Nightster opnieuw als handelsmerk beschermen…

Van 2007 tot 2012 was de 1200 Sportster al eens beschikbaar onder die naam – al werd die uiteindelijk vervangen door de Iron-reeks. Zopas zijn er beelden opgedoken van een Harley-Davidson met de nieuw blok, die perfect onder de Sportster-badge zou passen. Met minder technologie onder de tank dan de Sportster S en dus betaalbaarder. Harley kondigt het nieuwe model alvast aan voor 12 april aanstaande. Passend daarbij is een teaser video die gedeeltelijk de vormen van de foto’s van eind 2021 onderstreept. Op de homepage van Harley-Davidson staat bovenaan een foto die deze vormen ook meer dan bevestigt.

Wordt het een Nightster?

In tegenstelling tot de Bronx, die al klaar is voor serieproductie, of de Flat Tracker, tonen de onscherpe foto’s van de vermeende nieuwe Sportster de chopper-achtige genen van een Sportster Iron, Custom of Low. Je ziet het nieuwe Revolution-blok, een solo zadel met een vertrouwd ogend achterspatbord en een kaarsrecht 2-in-1 systeem.

Vooral de achterzijde is duidelijk anders dan de onlangs gepresenteerde Sportster S. Hier komt Harley’s teaser van januari om de hoek kijken: daar wordt kort de belettering op een tankflank getoond en die lijkt nogal op die op de foto’s. De voortekenen voor een – zeer logische – kleine Sportster met een cilinderinhoud van maximaal 975 cc wijzen. Op 12 april moet ie getoond worden.