avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    08 aug 2023, 17:02    0    Short Read: 3 minuten   

De Yamaha Neo’s Dual Battery benadert elektrisch rijden vanuit de hoek die ons het meest logisch lijkt. Met een focus op gebruiksvriendelijkheid en urban mobility. MotorNieuws nodigde 6 lezers uit om Yamaha’s nieuwste te leren kennen.

Dubbele batterij

Ook al begon deze lezersdag zoals heel wat andere MotorNieuws lezersdagen (met koffie en koeken in ons huiscafé, The HandleBar), het verloop was net iets anders. De Yamaha Neo’s Dual Battery is immers helemaal geen klassieke motorfiets. Hij is zelfs anders dan de ondertussen bekende elektrische motoren. Eén van de dingen die hem interessant maakt, is die dubbele batterij. Daardoor kom je er – zoals we ondervonden – een 70-tal kilometer ver mee. En vooral: de motor hoeft niet aan de stekker om de twee batterijen op te laden. Je neemt ze gewoon uit en stopt ze in je keuken, slaapkamer of naaikamertje gewoon in de stekker. Je hebt met andere woorden helemaal geen laadpunt buiten of in je garage nodig. Laden terwijl de batterij nog in de Neo’s zit, kan vanzelfsprekend ook.

Urban

De tocht was gepland op secundaire wegen en in de stad. Een deel van de toch liep over de Scheldedijk die tussen Wetteren en Gent, een ander deel was een rit in de Arteveldestad. Het kan niet alleen maar aan het fijne weer gelegen hebben dat er niks dan blije gezichten waren. Een greep uit wat de lezers te vertellen hadden:

Jo: Ik rijd al jaren met de motor en ik zoek geen alternatief op de motor die ik nu heb. Wel een handig vervoersmiddel voor korte afstanden. Daarom was ik nieuwsgierig naar deze Neo’s en schreef ik me in. Het zat al goed van bij het begin, want ik win nooit iets en nu had ik dus geluk. Het gemak waarmee deze Yamaha rijdt, is opvallend. Perfect te controleren en alle handelingen zijn eenvoudig. Helmpje onder het zadel, kiezen van de modus, het stuurgedrag. Ik vond dit een echte meevaller.”

Matthew: “Ik reed tot nu toe met een 50 cc. Die is nogal brutaal aan zijn einde gekomen. Het is goed dat ik terug op twee wielen kan rijden. En al helemaal dat het met deze Neo’s was. Ik miste aanvankelijk het geluid wel, mijn vorige brommer klonk nogal fel. Maar dat went al snel het gemak waarmee deze zich laat rijden is echt wel opvallend. Heel slim ding, opbergruimte onder het zadel, gemakkelijk te bedienen én een keyless contact.”

Wouter: “Ik ben een motorrijder, maar het leek me leuk om met kennis te maken met de Neo’s. En de hele ervaring mee te maken, ontvangst, rit, lunch, stadsbezoek…het is een goede dag geweest en de Yamaha viel me erg goed mee.”

Daan: “Ik vond dit een verrassend handig ding. Ideaal voor de stad en ik vind ‘m er ook nog goed uitzien. Hippe styling en een leuke krachtbron. Je leert al snel dat het ontbreken van motorgeluid geen nadeel hoeft te zijn. En al zeker niet in deze omstandigheden. Ik ben fan!”

Perfect day?

Na een uurtje rijden naar Gent, een meer dan lekkere lunch en een tocht door de binnenstad, ging het via een iets drukkere wegen terug naar de redactie. De Neo’s Dual battery voelt zich in de stad als een visje in het water, maar op iets meer open wegen was het goed rijden. Het stille karakter van deze Yamaha past ook perfect bij een dijk of andere zones waar fietser de scepter zwaaien. Het totaalpakket was goed voor een event van een vijftal uren, waarbij ongeveer de helft aan rijden gespendeerd werd en de andere helft met praten, eten en drinken. Perfect day? Wees daar maar zeker van!

Foto’s: Deadline